Aleksandar Vučić: Srpska privreda kleca

Izvor: BKTV News, 05.Jun.2013, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Vučić: Srpska privreda kleca

Stanje u Srbiji teže je nego što se do sada moglo čuti, jer su svi računi iz prethodnih decenija došli na naplatu, rekao vicepremijer Aleksandar Vučić i najavio odgovorne, a ne popularne mere za ublažavanje krize. Srpska privreda nije na nogama, ona kleca, naveo Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da je stanje u Srbiji teže nego što se do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << moglo čuti, jer su svi računi iz prethodnih decenija došli na naplatu i najavio odgovorne, a ne popularne mere za ublažavanje krize.
“Srpska privreda nije na nogama, ona kleca”, rekao je Vučić u “Kažiprstu” B92.
On je rekao da će se SNS zalagati za rešavanje pitanja preduzeća u restrukturiranju, reformu državne uprave i neuporedivo veću finansijsku disciplinu i kontrolu rashoda bidžeta.
Kada bolujete od teške bolesti ne smete da se predate, već morate da se borite, primetio je Vučić, ističući da su računi koje smo sami napravili došli na naplatu.
U Srbiji NIS, Filip Moris i BAT učestvuju sa 45 odsto budžeta i budžet popune za skoro 60 odsto, rekao je Vučić i naglasio da od ostalih 400 firmi ne postoje tri firme koje nisu prezadužene.
“Osamdeset odsto budžeta nam puni svega 100 firmi”, ukazao je vicepremijer i naveo da, kada se vidi da su te firme uzimale kredite u 20, pa i 25 banaka onda je jasno koliko je bolesna srpska ekonomija.
Vučić je rekao da na to treba dodati činjenicu da ima 41,5 hiljada zaposlenih u lokalnoj administraciji, da državna administracija ima 28.400 zaposlenih i to bez javnih službi i ustanova, policije i vojske, gde ima još 48.000.
Vicepremijer je rekao da po pitanju mera želi da se konsultuje sa svim domaćim i stranim stručnjacima, predstavnicima institucija, i podvukao da je mnogo važnije da se donesu dobre i odgovorne mere nego da se žuri.
Govoreći o evrointegracijama, Vučić je rekao da se nada da ćemo dobiti datum za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.
Vicepremijer je naglasio da će za EU i njene zemlje članice biti nemoguće da objasne zašto Srbija ne zaslužuje datum.
Ova Vlada je donela hrabre, teške i odgovorne odluke i oni to znaju, rekao je Vučić i najavio da će pre 28. juna, kada će Evropski savet odlučivati o Srbiji, posetiti Italiju i Nemačku.
O rekonstrukciji vlade
Govoreći o mogućnosti raspisivanja izbora, vicepremijer je rekao da ne može da garantuje da ove godine izbora neće biti, a da se rekontrukcija vlade može očekivati nakon očekivane odluke o datumu početka pregovora sa EU, 28. juna.
Kako je naveo, iako po prirodi nije optimista, očekuje da će Srbija 28. juna dobiti datum.
“Oni znaju da je vlada preduzimala hrabre poteze. Srbija je popravila poziciju u regionu, Srbija je izvoz stabilnosti, ima suštinski bolje odnose sa zemljama regiona”, rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, dobijanje datuma je “prolazno vreme za Srbiju” i signal investitorima da je Srbija na evropskom putu i da je uređena zemlja.
“Ne mislim da su građani preterano željni izbora, već rešavanja problema”, rekao je Vučić i ponovio da ne može da garantuje da izbora neće biti.
Međutim, istakao je da može da garantuje da njihovo eventualno raspisivanje neće zavisiti od ličnih i partijskih procena već od situacije u zemlji.
Na pitanje da li ima poverenje u partnere u vladi, Vučić je rekao da je vlada postigla dobre rezultate.
Naglasio je da je važno to što vlada predstavlja pouzdane partnere svima u svetu, ali i građanima u Srbiji.
Mleko u Srbiji je dobro
Prvi potpredsednik Vlade je istakao da je mleko u Srbiji dobro i da je nivo aflatoksina u mlečnim proizvodima “suštinski” smanjen, a da će Vlada uskoro to i “formalizovati”.
Vučić je rekao da ne zna koliki je sada nivo aflatoksina u mleku, ali je rekao da je smanjen i da će uskoro i formalno ponovo biti propisano da ne sme da bude veći od 0,05 mikrograma po litru, što je evropski standard.
Upitan šta se desilo s njegovom najavom iz marta da će Vlada uskoro doneti uredbu po kojoj će dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku biti vraćen na 0,05 mikrograma, Vučić je rekao da će vlada uskoro doneti tu odluku.
“Uskoro će se ponovo podzakonskim aktima smanjiti nivo aflatoksina”, najavio je Vučić.
Kako je naveo, oni koji su tvrdili da domaće mleko ne valja, kupili su stanove po Beču, a poljoprivrednici su zbog te tvrdnje imali gubitke.
Vlada Srbije je 28. februara dozvolila povećanje granice dopuštene koncentracija aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 migrograma po litru.
Odluka je doneta pošto je početkom ove godine u regionu, a potom i u Srbiji utvrđen povećan nivo aflatoksina u mleku. Industrija mleka i stočari su pretrpeli gubitke jer nisu mogli da u potpunosti sprovedu pravilnik o nižem dozvoljenom nivou aflatoksina.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Vučić: Gore je nego što mislite, ali ne damo se

Izvor: Kamatica.com, 05.Jun.2013

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da je stanje u Srbiji teže nego što se do sada moglo čuti, jer su svi računi iz prethodnih decenija došli na naplatu i najavio odgovorne, a ne popularne mere za ublažavanje krize..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.