Izvor: Poznati.info, 03.Jan.2017, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić je poznat kao predsednik Vlade Republike Srbije, pravnik, političar kao i predsednik Srpske napredne stranke. Bio je ministar odbrane i ministar za informisanje. Generalni sekretar Srpske radikalne stranke bio je četrnaest godina.

Obrazovanje

Aleksandar Vučić je pohađao osnovnu školu „Branko Radičević“ i Zemunsku gimnaziju. Vučić je završio Pravni fakultet u Beogradu, a engleski jezik je usavršavao u Engleskoj, u Brajtonu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << On je bio i stipendista „Fondacije za razvoj naučnog podmlatka“. 1992. i 1993. godine je na „Kanalu S“ pripremao i vodio vesti koje su bile na engleskom jeziku, blok iz sveta, intervjue i reportaže.

Privatni život

Aleksandar Vučić je rođen 5.3.1970. godine u Beogradu. Aleksandrov otac se zove Anđelko i iz sela je Čipuljić kod Bugojna (BiH), majka se zove Angelina, a poreklom je iz Bečeja. Oboje su završili Ekonomski fakultet. Otac je radio u struci, a majka kao novinarka.

Aleksandrova žena se zove Tamara i imaju dvoje dece. Aleksandar je bio odličan učenik u osnovnoj školi i gimnaziji. Vučić se istakao na takmičenjima iz istorije na republičkom i gradskom nivou tako što je uvek bio prvi. Bio je i pionirski prvak u šahu u Beogradu. Zanimao ga je sport, pa je trenirao košarku i fudbal. Veliki je navijač „Crvene zvezde“.

Posao

Godine 1993. Aleksandar Vučić postaje član Srpske radikalne stranke, takođe je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Već sa 24 godine postao je njen generalni sekretar.

Aleksandar Vučić je 1998. godine dobio funkciju ministra za informisanje u Vladi Mirka Marjanovića. Dok je tada bio u Vladi potpisao je zakon o javnom informisanju. Na osnovu tog zakona uvedene su visoke novčane kazne za novinare koji su pisali protiv politike koju je sprovodio Slobodan Milošević. Zakon se odnosio i na gašenje redakcija „Dnevni telegraf“, „Evropljanin“ i „Naša borba“.

Za vreme Vučićevog mandata doneta je uredba o posebnim merama u uslovima pretnje oružanim napadima NATO-a. Svi inostrani TV kanali maknuti su sa kablovskih mreža, radio i TV stanicama je zabranjeno reemitovanje inostranih servisa na srpskom jeziku.

RTS nije prihvatio zahtev o reemitovanju šest sati programa stranih medija u trenutku bombardovanja SR, s toga je NATO proglasio zgradu RTS-a opravdanom metom, smatrajući da sprovodi propagandu i ne izveštava istinito o ratu. 23. aprila 1999. godine, bombardovana je zgrada, 16 radnika izgubilo je život, a 16 je povređeno. Ubrzo je došlo do potpisivanja Kumanovskog sporazuma, kojim je okončano bombardovanje NATO pakta, uveden protektorat UN, a sredinom juna 1999. ministri iz Srpske radikalne stranke daju ostavke na svoje funkcije.

Aleksandar Vučić je na mesto poslanika u Saveznoj skupštini SRJ izabran nekoliko puta: prvi put 1998 u veće Republika, zatim u maju 2000. i na saveznim izborima 24. septembra 2000.

Vučić se na lokalnim izborima 2004. godine kandidovao za gradonačelnika Beograda. Moto njegove kampanje bio je „Vučić za metropolu“, tada je obilazio sva prigradska naselja i promovisao sebe kao mladog čoveka koji je pun ideja i energije. U prvom krugu osvojio je 29% glasova, a u drugom 48,4 glasova.

Srpska radikalna stranka čiji je generalni sekretar bio Vučić, zajedno je sa koalicijom Demokratska stranka Srbije- Nova Srbija i koalicijom Socijalistička partija Srbije potpisala koalicioni sporazum. Tim sporazumom je na osnovu rezultata lokalnih izbora bilo dogovoreno formiranje gradske većine u Skupštini Beograda. Vučić je bio predložen za novog gradonačelnika Beograda.

Godine 2008. nakon sukoba između ljudi u Srpskoj radikalnoj stranci (Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića) , Vučić je podnio ostavku na dužnosti u Srpskoj radiklnoj stranci. Ubrzo je postao član Srpske napredne stranke čiji je predsednik bio Tomislav Nikolić.

Tomislav Nikolić je pobedio na izborima 20.maja 2012.i dao ostavku na mesto predsednika SNS, a Vučić je preuzeo funkciju vršioca dužnosti predsednika stranke. Septembra 29. 2012. godine, Vučić je jednoglasno izabran za predsednika stranke. Nakon formiranja vlade (koalicija SNS-SPS-URS), jula 2012, postaje i predsednik Vlade zadužem za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala, kao i ministar odbrane. Posebno mu tada imidž među političarima raste, a SNS je tada bila najpopularnija stranka među građanima.

Kada je Vučić došao na čelo ministra odbrane, vojska i vojna industrija su bile u lošem materijalnom stanju. Išao je na putovanja kako bi pronašao strateške partnere i kupce za proizvode namenske industrije. Na tim putovanjima sklopio je ugovore sa Rusijom i UAR vrednim stotine miliona dolara. Tada je Ministarstvo odbrane dobilo vredne poklone u znak prijateljstva prema Vučiću od UAE i to tri blindirana Mercedesova džipa, dvadeset sanitetskih vozila iz Kine, četiri vozila tipa „Hamer“ od vlade SAD.

Vučić je želeo da se posveti borbi protiv korupcije i kriminala s toga je i dao ostavku na mesto ministra odbrane.

16. marta 2014. godine u Srbiji su održani vanredni parlamentarni izbori, kao i vanredni izbori za lokalnu vlast u Beogradu. Izborna lista „Budućnost u koju verujemo“ na čijem čelu je bio Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka, imala je najveći broj glasova- 48,35. Krajem aprila je formirana nova Vlada Srbije sa Aleksandrom Vučićem na mestu predsednika Vlade. U vladu je pristupila i koalicija iz redova SPS-a.

Najveća postignuća

Aleksandar Vučić je sa 24 godine postao generalni sekretar Srpske radikalne stranke. Nakon što su radikali odneli pobedu na lokalnim izborima 1996. u Zemunu, Vučić je postao direktor Sportsko-poslovnog centra „Pinki“.

Podnosi ostavku na mesto direktora sportsko-poslovnog centra „Pinki“ i krajem marta 1998. godine dobija funkciju ministra za informisanje. Tu funkciju je obavljao do 23. oktobra 2000. godine.

Aleksandar Vučić je bio predsednik opštinskog odbora Novi Beograd, narodni poslanik i zamenik predsednika poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Krajem septembra 2012. godine, Aleksandar Vučić je jednoglasno izabran za predsednika SNS stranke. U julu 2012. postao je potpredsednik Vlade zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i tu funkciju je obavljao do 27. aprila 2014. godine. Ministar odbrane Republike Srbije postao je 27. jula 2012. i tu funkciju je obavljao do 2. septembra 2013. godine. Od strane predsednika Nikolića imenovan je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost.

Dobitnik je nagrade „Najevropljanin 2012“ koju dodeljuje Prva evropska kuća.

27. aprila 2014. godine, Aleksandar Vučić je postao predsednik Vlade.

Autor: L.R.

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.