Akcija SNS: Stranačka samocenzura

Izvor: BKTV News, 19.Avg.2014, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija SNS: Stranačka samocenzura

Glavni odbor SNS dao je svojim članovima i funkcionerima rok do 15. septembra da odstupe sa više od jedne plaćene funkcije u vršenju vlasti. Ko to ne učini biće isključen iz stranke. Postavlja se suštinsko pitanje zašto je GO SNS doneo takvu odluku?

Sem moralne sfere koja ima i svoju političku težinu radi se o sprečavanju birokratizacije SNS, stvaranja lokalnih političkih moćnika i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << tajkuna koji mogu biti „mangupi u sopstvenim redovima”.
Iskustvo u vršenju vlasti SPS-a do 2000. godine i kasnije, DSS ili DS pokazalo je koliko je opasno za partiju i njen izborni rejting akumulacija političkih, državnih, odnosno upravljačkih funkcija. Sve dosadašnje partije koje su vladale Srbijom pale su na unutrašnjoj birokratizaciji stranke, političkim monopolima, korupciji i stvaranju političkih frakcija. Takva praksa je, recimo, dovela ne samo do kraha DS u vršenju vlasti nakon izbora, već i do rascepa stranke i stvaranja nove partije uz drastičan pad ugleda stranke i uticaja u javnosti.
Po istraživanjima javnog mnjenja SNS uživa poverenje oko 50 odsto mogućeg biračkog tela. Takva stranka po pravilu u sebe „usisava” i reformatore i politički vredne, ali i birokratizovane i karijerom zagrižene pojedince koji vršeći više funkcija u vlasti jačaju koruptivnu svest, političko frakcionaštvo i predstavljaju opasnost za celinu političke partije i autoriteta čelnih ljudi.
Lider SNS Aleksandar Vučić vodeći državnu politiku nema vremena da se „dubinski” bavi radom SNS. Zato je bitno da se napravi registar funkcionera SNS kako bi se izvršila deakumulacija funkcija unutar stranke i osigurala horizontalno-vertikalna prohodnost unutar stranke i odnosa prema vlasti na svim nivoima.
Ovde se radi o racionalnom i politički taktičnom odnosu da se stranka ne sme uljuljkivati u vlasti i moći pojedinaca i da se održanje SNS u vlasti može jedino afirmisati kroz političke rezultate, lični rad funkcionera i menjanje pojedinačnog uticaja članova stranke u vršenju vlasti koji se odražava na ukupan rad partije. SNS je uočila političke slabosti svojih prethodnika u vlasti i to joj daje šansu da sama može bez većeg pritiska javnosti da kontoroliše svoje ljude u vlasti i u partiji.
Tomislav Kresović
The post Akcija SNS: Stranačka samocenzura appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.