Nikolić: Građanima potrebno ohrabrenje, a ne samo reči

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2015, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Građanima potrebno ohrabrenje, a ne samo reči

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas u razgovoru sa Evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom da Srbija očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine i obavestio ga da će uskoro završiti svoj predlog za rešavanje odnosa sa Prištinom.

Evropski komesar je naglasio da je Kosovo jedna strana medalje, dok je druga spremnost države na otvaranje poglavlja.

"Mi očekujemo otvaranje poglavlja do kraja godine i nedvosmislenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podršku Vladi Srbije koja ulaže maksimalne napore da dobro radi svoj posao", istakao je Nikolić.

On je naglasio da su rezultati koje je Srbija ostvarila očigledni i izrazio očekivanje da će njegov sagovornik preneti svojim sagovornicima u Briselu objektivnu analizu situacije, saopštila je Služba predsednika za saradnju sa medijima.

Nikolić je dodao da merama koje se preduzimaju u okviru primene reformi kao i primenom postignutih dogovora sa Prištinom, Srbija pokazuje da je apsolutni spoljno politički prioritet ulazak u Evropsku uniju.

"Od Evropske unije očekujemo ohrabrenje za mere koje nijedna druga politička opcija nije uspele da sprovede", naglasio je Nikolić.

"Zahvalni smo na Vašim nastojanjima da ubedite zemlje članice da je Srbija na dobrom putu da se ispune uslovi za otvaranje poglavlja i treba da imate u vidu da je veoma teško održati evrooptimizam među građanima Srbije koji još uvek nemaju nadu u bolji život, uprkos velikom trudu i naporima države", podvukao je predsednik Srbije.

Nikolić je istakao da je i vladi i građanima potrebno ohrabrenje, a "ne samo reći očekujemo rezultate, već koje konkretne stvari treba preduzeti".

Predsednik Srbije je ukazao na opasnost stvaranja velike Albanije, koja , kako je ocenio, direktno ugrožava Crnu Goru, Makedoniju, Grčku i Srbiju.

"Očekujemo da se poštuje nepovredivost granica država", podvukao je Nikolić i dodao da bi to trebalo da se odnosi i na Makedoniju i na Ukrajinu i na Srbiju.

Uveren u prenos velikog dela nadležnosti na Prištinu

Predsednik Srbije je izvestio Hana da privodi kraju svoj predlog rešavanja odnosa sa Prištinom, koji će uskoro dostaviti predsedniku Vlade.

"Uveren sam da možemo da postignemo kompromis sa prištinskim institucijama i da na njih prenesemo veliki deo nadležnosti. Za nas je priznavanje nezavisnosti uslov koji ne možemo prihvatiti, jer je to volja većine građana Srbije", istakao je predsednik Srbije.

Evropski komesar je naglasio da je posetio evropske prestonice, kako bi proverio raspoloženje prema tom pitanju i naglasio da je Kosovo jedna strana medalje, dok je druga spremnost države na otvaranje poglavlja.

"Mi čekamo akcioni plan posebno za poglavlja 23 i 24, koji je bio obećan prošle nedelje, ali je to izostalo usled internih konsultacija. Kada dobijemo predlog, mi ćemo ga pogledati u komesarijatu, zatim sa zemljama članicama, koje su uključene u taj postupak", naglasio je Han.

"Kada razgovarate sa dvadeset osam članica, svaka ima svoj pogled na stvari i svoje interese. Neke zanima vladavina prava, neke primena ljudskih prava, neke sloboda medija. Nije jednostavno sve to zajedno usaglasiti", podvukao je evropski komesar, navodi se u saopštenju.

Han je rekao da takođe nije jednostavno objasniti evropskim sagovornicima zašto Srbija učestvuje na paradi u Moskvi.

Kako se navodi, on je svoje mišljenje potkrepio činjenicom da je usaglašavanje spoljne politike zemlje kandidata sa spoljnom politikom EU proces, a da treba imati u vidu i raspoloženje građana zemlje kandidata prema nekom spoljno-političkom pitanju.

Han: Puna podrška zaštitniku građana

Han je pružio punu podršku zaštitniku građana Saši Jankoviću i izrazio poštovanje prema nezavisnim institucijama.

"Naglašavam punu podršku EU za njegov važan rad i puno poštovanje za nezavisne institucije", napisao je Han na svom tviter nalogu nakon sastanka sa zaštitnikom građana u Beogradu .

Janković je, takođe na tviteru, naveo da je sastanak sa Hanom bio dobar.

"Srbija ima punu podršku na evropskom putu koji podrazumeva puno poštovanje ljudskih prava i institucija", rekao je Janković.

Druga poseta Srbiji u svojstvu komesara EU

Han je došao u Beograd s ciljem da podrži proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji i razgovara o mogućnosti otvaranja prvih poglavlja.

Ovo je njegova druga poseta Srbiji u svojstvu komesara EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju.

On će se sastati i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a o pregovorima i fokusu na vladavinu prava u okviru poglavlja 23 i 24 razgovaće sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, ministrom pravde Nikolom Selakovićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Komesar će održati uvodni govor na konferenciji Saveta stranih investitora i razgovaraće o ekonomskim i strukturnim reformama i infrastrukturnom povezivanju sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i ministrom privrede Željkom Sertićem na sastanku Nacionalnog odbora za investicije.

Takođe će se susresti sa čelnicima opozicije Bojanom Pajtićem i Borisom Tadićem.

Komesar Han će posvedočiti o solidarnosti EU posetom Obrenovcu gde se meštani još oporavljaju od prošlogodišnjih poplava uz finansijsku pomoć EU.

Han će učestvovati i u manifestacijama koje u Beogradu i Obrenovcu organizuje Delegacija EU u Srbiji povodom 9. maja, Dana Evrope.

Komesar je juče u Briselu poručio da EU želi da integriše ceo Zapadni Balkan i izrazio očekivanja da će Srbija uskoro otvoriti prva poglavlja u pregovorima o proširenju.

Napredak u reformama i dijalogu - najbolji argumenti

Poruka koju donosim jeste da želim da se prva poglavlja uskoro otvore, a ja sam tu da pomognem da Srbija dovrši sve ono što treba da se uradi do tada, izjavio je Johanes Han, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju.

"Srbija može da računa na moju podršku da pomognem članicama EU u postizanju neophodne jednoglasnosti. Ali da bi se to postiglo, ona mora da održi svoje napore u sprovođenju reformi i da ostane posvećena dijalogu sa Kosovom. Jasan napredak na oba fronta daće mi najbolje argumente koje mogu iskoristiti da ubedim naše države članice, rekao je Han u intervjuu za sutrašnju "Politiku".

On je ukazao da se ne sme zaboraviti da su za pregovarački okvir u pregovorima i pristupanju Srbije prioritetna poglavlja 23, 24 i 35.

"Ovo je zajednički stav svih država članica. Zbog toga je važno da Srbija učini jasan napredak o ovim pitanjima kako bi uverila države članice o svojoj jasnoj opredeljenosti ka EU vrednostima i interesima", kaže Han.

"Ovakva percepcija je tamo važna, a već dobro obavljeni posao neće biti zamagljen porukama koje bi se mogle smatrati korakom unazad, naročito o pitanjima vladavine prava. Svih 28 država članica EU ponovile su da očekuju otvaranje prvih poglavlja i ja sam uveren da će jednoglasnost biti postignuta veoma brzo", dodao je on.

Han je podsetio da su se sve države članice još prošle godine složile da se pokrenu pregovori sa Srbijom o pridruživanju EU i da je svih 28 zemalja članica EU od tada, u više navrata, izjavilo da su spremne da se uskoro otvore poglavlja.

"Ali za tango je potrebno dvoje. Uslovi su jasni. Srbija je angažovana u procesu sa Prištinom, što znamo nije lako, ali ono što je od ključnog značaja za Srbiju jeste put u EU. Države članice EU takođe očekuju ponovnu posvećenost reformama u oblasti vladavine prava: pravosuđe, borba protiv korupcije, sloboda medija, reforma javne uprave", istakao je on.

Han kaže da je mnogo urađeno u proteklih nekoliko meseci i skoro smo na kraju, a on je uveren da će Srbija nastaviti da se razvija u ispunjenju svojih obaveza, što će omogućiti da se vrlo brzo krene napred.

Upitan da li je tačno, kao što tvrdi Bljerim Šalja, koordinator u razgovorima između Beograda i Prištine, da Nemačka zahteva da sporazum između Srbije i Kosova bude potpisan 2016. godine i da bez toga Srbija neće moći ne samo da napreduje ka EU, već ni da bude primljena u članstvo, Han je rekao:

"Kao što sam već pomenuo, normalizacija odnosa sa Kosovom ključni je uslov pregovaračkog okvira. Ovo je informacija poznata javnosti i nisam upoznat sa tim datumom, niti ugovorom sa takvim sadržajem."

Upitan zašto Brisel olako prelazi preko pretnji albanskih zvaničnika da će napraviti "veliku Albaniju", on je rekao da su u Briselu vrlo jasno izjavili da bilo kakva provokativna izjava koja budi sumnju u posvećenost zemlje principima i standardima EU nije prihvatljiva. "Tu ne bi trebalo da bude nikakve sumnje", dodao je on.

Prema njegovim rečima, ta obaveza podrazumeva regionalnu saradnju, pomirenje i dobrosusedske odnose i u tom kontekstu je bio ohrabren onim što je video od premijera zapadnog Balkana u Briselu 21. aprila.

"Svi su bili usredsređeni na ono što ih ujedinjuje, razgovarali o tome koja je njihova zajednička budućnost, a ne o onome što ih je delilo u prošlosti. Mislim da je ovo put napred", istakao je Han.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Evo šta nam je sve pre(poručio) evropski komesar

Izvor: Mondo, 07.Maj.2015

Komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je danas da bi do kraja godine moglo doći do otvaranja poglavlja i da je došao u Beograd da vidi šta se može učiniti da bi se to dogodilo...Foto: Tanjug, Rade Prelić..Han je na skupu "Reality Check" koji organizuje Savet...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.