Austrija da vraća izbeglice sa Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2015, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija da vraća izbeglice sa Balkana

Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Bavarske Joahim Herman optužio je danas Austriju da krši zakonodavstvo EU i da samo propušta veliki broj izbeglica od slovenačke do nemačke granice, ocenivši kao neophodno da se izbeglice sa Balkana, koje nemaju pravo na azil, vrate u svoje domovine.

"To je jasno kršenje zakona EU", istakao je on u intervjuu bečkim dnevnicima "Prese" i "Standard". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Prema njegovim rečima, Austrija migrante prevozi autobusima do nemačke granice.

"To me stvarno nervira i trenutno su građani u i oko mesta Pasau posebno iznervirani kada vide da autobusi austrijske vojske do dva kilometara od bavarske granice prevoze izbeglice i tim ljudima onda kažu - sada samo pretrčite preko, tamo je Nemačka", istakao je Herman.

Austrija, kako podvlači, ima dve mogućnosti - ili će utvrditi da neko od tih lica dolazi iz jedne zemlje u kojoj je već trebalo da bude primljen, a to znači da će Austrija morati da te osobe vrati u Sloveniju ili Mađarsku, ili će Austrija primiti sve te ljude.

Herman ističe da Austrija samo prosleđuje migrante.

"To je neprihvatljivo i jasno kršenje Dablinskog principa i Šengenskog sporazuma. Uzrok, međutim, nije u Austriji već Italiji i Grčkoj i onda se samo nastavljaju nepravilnosti", objasnio je bavarski ministar.

Nemačka vlada i kancelarka Angela Merkel, kaže Herman, uputila je "pogrešne signale i stvorila utisak da je to u redu ako ljudi krenu ka Nemačkoj".

Herman ističe da je nedopustivo da izbeglice nekontrolisano mogu da dođu u EU i Nemačku i da moraju da postoje gornje granice.

"Želim da ograničnim broj. Želim pre svega da se talas ljudi, koji i dalje dolazi sa Balkana, bude okončan. Osobe iz Makedonije, Srbije i Albanije nemaju pravo na azil kako u Austriji, tako ni u Nemačkoj. One bi trebalo sve da budu proterane, a moja je želja da se ratne izbeglice dovode u kontingentima koje bi definisali zajedno u EU", ukazao je Herman.

Bavarski ministar je izrazio uverenje da će Bundesrat još tokom oktobra odobriti proglašavanje Albanije, Kosova i Crne Gore kao sigurne zemlje porekla.

Herman je podsetio da je Bavarska još pre šest meseci zahtevala proglašavanje zemalja Zapadnog Balkana sigurnim državama porekla, ali da je tada Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) to obila, a da sada planira da ipak da pristanak u Bundesratu.

On je pojasnio da Bavarska ne smatra da baš niko od izbeglica ne treba da dođe u Nemačku, ali podseća da Savezna služba za migracije prihvata svega dva odsto izbeglica iz političkih, rasističkih ili verskih razloga.

"Želimo da pomažemo ljudima iz Sirije, ali ako bi svi pogođeni građanskim ratovima na arapskom prostoru i Africi želeli da dođu u Nemačku, onda bi to bili milioni. Zbog toga je neophodno da se za ratne izbeglice usvoji rešenje kontingenta. To čine SAD i Velika Britanija", ukazao je Herman.

Van tog kontingenta, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da bude prijema izbeglica.

Herman je takođe podvukao da pravo na azil ne postoji za lica "koja beže samo od građanskog rata".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.