INTERVJU Dragan Šutanovac: Imam simpatije za proteste, ali način na koji se to radi nije dobar

Izvor: Blic, 01.Maj.2017, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INTERVJU Dragan Šutanovac: Imam simpatije za proteste, ali način na koji se to radi nije dobar

Pokret Saše Jankovića prvo treba da se formira, da definiše jasnu politiku i da ponudi rešenja za probleme građana, pa ćemo onda videti da li smo konkurenti ili možemo da pravimo sinergiju - kaže u intervjuu za "Blic" predsednik DS Dragan Šutanovac.

Nakon odluke da na predsedničkim izborima podrži Jankovića, Demokratskoj stranci je, tvrdi, skočio rejting.

- DS od Nove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ima porast popularnosti, a odluka o podršci Jankovića je učvrstila naše biračko telo. Sledeći korak je da napravimo širi zahvat i konačno dostignemo dvocifreni procenat.

Kako se pravi širi zahvat?

- Najjednostavnije moguće, treba ići među narod. Nisu dovoljne društvene mreže, čak ni mediji. Pre nekoliko dana sam bio u Aranđelovcu, pa u Pećincima i to je jedini pravi način. Da se s ljudima razgovara, da znaju da znate za njihove probleme i da im ponudite neko rešenje.

Hoćete li zajedno s novim pokretom izaći na beogradske izbore?

- Videćemo koji je mogući oblik saradnje, ali ona nužno ne znači da imamo jednog kandidata za gradonačelnika.

Jasno vam je da će tu listu neko morati da nosi.

- O tome ćemo debatovati. Podsetiću vas da je SNS na poslednjim izborima u gradu pobedila tako što je ponudila tim. Možemo da pridobijemo glasove ako ponudimo tim i pozicije. Ne mislim da postoji jedan čovek koji može samostalno da vodi grad.

Jeste li čuli komentare da ukoliko ne ponudite kandidata za gradonačelnika, a niste imali ni predsedničkog kandidata, to onda znači da nemate ljude za ključna mesta?

- Da vas podsetim, 2000. godine DS je podržala Vojislava Koštunicu, 1996. godine Zoran Đinđić nije bio kandidat za gradonačelnika, nego je nakon izbora praktično proglašen. Ta vrsta razmišljanja me ne opterećuje.

Tokom predsedničke kampanje DS se nije videla, hoće li se to promeniti za beogradske izbore?

- Dogovor je bio da u kampanji za predsednika naša participacija bude drugačija. Za gradske izbore moramo da ponudimo konkretnu politiku, od komunalne do socijalne i to će morati da bude frontalno sa svih strana, nije dovoljno nuditi pravnu državu, poštovanje zakona, institucija, jer je to nešto što se podrazumeva.

Šta vam je sledeći cilj?

- Smena aktuelne vlasti u Beogradu bila bi sasvim dovoljna mera da kažemo da smo zadovoljni. Ta vlast koja ruši grad, koja ne razume socijalne probleme građana, a pravi muzičku fontanu nije vlast kakvu Beograđani zaslužuju.

Jeste li pričali sa Draganom Đilasom o saradnji na beogradskim izborima?

- Nismo se dugo videli.

Ko će biti novi premijer?

- Ne bih da savetujem Vučića. Srbija je pet godina u nekoj tenziji, čekanju, nekad unutar koalicije, nekad unutar SNS, nekad među građanima. Srbija stoji u mestu sa pritiskom 200 sa 100, to je način funkcionisanja Aleksandra Vučića. Do pre neku godinu je pola Srbije čekalo kad će biti uhapšeno, a danas pola Srbije čeka da li će vlastodršci iz SNS da ih otpuste s posla.

Da li mislite da će sa gradskim biti i parlamentarni izbori?

- Mislim da su trenutno manje šanse da sledeće godine budu i parlamentarni izbori. Odužiće se to dok oni na vlasti ne procene da su im potrebni. Sledi nam vrlo važna stvar ako smo iskreno posvećeni EU - Srbija mora da menja Ustav u delu koji se tiče nezavisnog sudstva. Ako Vučić želi da bude proevropski političar, moraće da pristupi tome i sad je pitanje kada će do toga doći.

Zašto poslanici DS nisu bojkotovali parlament?

- U prvi mah bila je priča da protestima ne trebaju stranke, da treba što pre da se zakaže skupština, da se traži smena Maje Gojković, smena REM-a. Kad smo došli u fazu da smo pokrenuli tu inicijativu da imamo više od 32-33 potpisa za to, sad je pitanje što smo u parlamentu. To je pozornica na kojoj mi jedino možemo da budemo pod nekim svetlom i naš izlazak iz parlamenta ne bi motivisao sve opozicione stranke da izađu, a mi bismo već posle 15 ili 20 dana bili prozvani zašto smo podneli inicijativu da Maja Gojković bude smenjena a nema nas kada se raspravlja na tu temu. Da ne govorim da bi rekli kako poslanici uzimaju platu, a ne rade. Svako treba da radi svoj posao. I u Americi su bili protesti, i nikome nije palo na pamet da kaže "hajde kongresmeni i senatori napustite kongres i senat zato što smo mi nezadovoljni time što je Tramp postao predsednik sa tri miliona manje glasova nego Hilari".

Ko organizuje proteste?

- Nemam tu informaciju. Imam simpatije za proteste koji se odvijaju, ali način na koji se to radi nije dobar i to neće naškoditi Vučiću onako kako bismo svi želeli. Mora se postaviti jasan cilj, ali i algoritam dolaska do njega.

O roštilju i pravima radnika

Da li za 1. maj roštiljate ili ga drugačije obeležavate?

- U zemlji u kojoj radnici rade za evro na sat, čovek bi na ulicama očekivao više miliona ljudi. Ali to nasleđe iz vremena komunizma u kome se 1. maj koristi da bi se zauzela što bolja pozicija za roštiljanje na Košutnjaku pokazuje da ništa nismo razumeli. Činjenica da imate sindikalno organizovanje samo u javnim preduzećima, ali ne i u privatnim kompanijama ide u prilog tome da priča o pravima radnika u Srbiji još nije pustila koren.
Pogledaj vesti o: Sinergija,   Izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.