Na virtuelnom sajmu zapošljavanja 70 kompanija i 7.500 nezaposlenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021, 04:01

Na virtuelnom sajmu zapošljavanja 70 kompanija i 7.500 nezaposlenih

Na današnjem virtuelnom sajmu zapošljavanja učestvovalo je 70 kompanija ponudilo je oko 2.800 radnih mesta, a bilo je oko 7.500 nezaposlenih.

Sajam je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku globalnog Programa "Migracije za razvoj" koji u Srbiji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, ponuda poslova prezentovana je na inovativnoj platformi, a najveći broj poslova koji je ponuđen na ovom sajmu je iz oblasti inženjerstva, mašinstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i drugih zanimanja poput krojača, šivača, prodavaca, prevodioca, radnika u proizvodnji.

Ministarka za rad i zapošljavanje Darija Kisić Tepavčević rekla je da je sajam primer inovativnog pristupa u realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja i podsetila da je u februaru ove godine usvojena Strategija zapošljavanja period 2021-2026, a da je u martu Vlada Srbije usvojila trogodišnji Akcioni plan čime se, kako je navela, jasno definišu smernice u razvoju politike zapošljavanja čiji je cilj povećanje stope zaposlenosti.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović naveo je da se ta služba pridružuje procesima digitalizacije i unapređenju informaciono-komunikacionih tehnologija, te podsetio da NSZ ima dugogodišnje iskustvo u organizovanju sajmova za zapošljavanje, navodeći da je na na 70 sajmova tokom 2019. godine više od 13.000 lica pronašlo zaposlenje.

Kristijan Šiling, šef odeljenja za razvojnu saradnju u Nemačkoj ambasadi u Beogradu kaže da virtuelni sajam zapošljavanja koji nudi regrutovanje na daljinu i personalizovani razvoj karijere pruža idealan okvir za to u svetu nakon Kovid-a 19.

Kaže i da nemačka vlada kroz virtuelni sajam podržava napore srpskih institucija da na optimalan način povežu potražnju i zahteve tržišta rada sa kvalifikacijama tražioca zaposlenja.

"To nam takođe pruža jedinstvenu priliku da pokrenemo i ostvarimo značajne korake ka digitalizaciji, da podstaknemo kreativnost i inovacije", rekao je Šiling.

On je istakao značaj saradnje između NSZ i nemačkog programa "Migracije za razvoj" i dodao da je ta saradnja, između ostalog, usmerena i na inkluziju povratnika i posebno na osetljive grupe koje same teško mogu da se integrišu u tržište rada.

Sajam je bio namenjen svim nezaposlenima u Srbiji, a korišćenjem interneta uz jednostavan pristup i okruženje prilagođeno svim korisnicima, svi registrovani učesnici imali su mogućnost da uživo razgovaraju sa poslodavcima, pogledaju ponudu poslova, predstave svoju radnu biografiju i dogovore uslove za zaposlenje.

Učesnici sajma su mogli da isprate i tri vebinara iz oblasti radnog prava, kako se pripremiti za razgovor za posao, ali i da saznaju više o "zelenim poslovima".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.