Tadić: Veliki potencijal razvoja rudarstva u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2010, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Veliki potencijal razvoja rudarstva u Srbiji

MEDVEĐA - Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao je danas otvaranju pogona za flotaciju u okviru rudnika olova i cinka "Lece" u opštini Medveđa. Tadić je tom prilikom istakao da jug Srbije ima potencijal razvoja ukoliko se bude ulagalo u rudarstvo. On je poručio i da je glavni strateški plan zemlje da Srbija 2020. godine postane društvo koje svoj razvoj oslanja na znanju.

"Moramo na najbolji način koristiti prirodne resurse. Ako na severu zemlje imamo resurse u zemljištu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovde ih imamo u rudnom bogatstvu", rekao je predsednik Srbije. Rudari su, u znak dobrodošlice, predsedniku Tadiću uručili statuu rudara izlivenu od olova i cinka.

foto: Beta

Značaj ravnomernog razvoja

Rudnik "Lece" je 2000. godine za 190 miliona evra kupio šabački koncern "Farmakom MB", a do sada je u njegovo obnavljanje uloženo sedam miliona evra. Prema planovima vlasnika, u rudniku će u etapama biti zaposleno 300 rudara. "Ubeđen sam da možemo uprkos ekonomskim teškoćama da imamo mnogo ovakvih investicija u siromašnim krajevima Srbije, kao što je opština Medveđa", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je posetu rudniku, kao i razgovor koji je pre toga imao sa studentima srpske i albanske nacionalnosti u Medveđi, iskoristio da još jednom istakne značaj ravnomernog regionalnog razvoja.

"Veoma me zabrinjava neravnomerni razvoj severa i juga zemlje, jer investicije na jugu su retke zbog nepostojanja infrastrukture i velikih rizika", rekao je Tadić.

foto: Beta

Kažnjavanje zbog duplih plata

Tadić je izjavio da će biti ispitani navodi o zloupotrebama novca koji se iz budžeta Vlade Srbije izdvaja za poboljšanje standarda i infrastrukture srpskog stanovništva na Kosovu i da će krivci biti kažnjeni.

"Ako je istina da su neki dobijali duple plate, da jer bilo zloupotreba u trošenju tih sredstava, da je bilo finansijskih zloupotreba, a te analize su upravo u toku, onda je to jedna tragična činjenica", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Da Kosovo i Metohija, koje je jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja nacionalne politike države Srbije, bude istovremeno predmet zloupotrebe pojedinih ljudi, to ćemo istražiti i sasvim je sigurno da će oni, koji su vršili eventualne zloupotrebe, biti kažnjeni, rekao je Tadić.

Tadić je podsetio da je poslednjih godina iz državnog budžeta za Kosovo godišnje izdvajano između 300 i 500 miliona evra za Kosovo.

"To su velika sredstva, to su sredstva koja sasvim sigurno mogu da obezbede relativno dobar životni standard za naše ljude koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Tadić, dodavši da Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo unutrašnjih poslova i druga ministarstva imaju nadležnost da utvrde da li je bilo zloupotreba u prethodnim godinama.

Prema njegovim rečima, u proteklom periodu je dve trećine investicija bilo skoncentrisano na severu zemlje, iako sever i jug Srbije nastanjuje pođednak broj građana.

"Ravnomerni razvoj je zato veliki zadatak budućih generacija i on se ne može rešiti u naredne dve ili četiri godine, i moramo se usredsrediti na rešavanje tog problema u narednoj deceniji", poručio je Tadić.

Obnavljanje proizvodnje u rudniku "Lece", kojim će biti otvoreno 300 radnih mesta, neće, prema obećanju predsednika Tadića, biti kraj procesa upošljavanja građana siromašne opštine Medveđa.

Tadić je naveo da će u toj opštini sledeće godine, sasvim izvesno, biti otvoreno još oko dve stotine radnih mesta.

Predsednik Srbije je pozvao građane da zbog opšte dobrobiti rade više, da budućnost očekuju sa optimizmom i da imaju više poverenja u svoje političke predstavnike.

"Mi živimo u zemlji u kojoj niko ne završava poslove, i moja je namera da prvi put pokažemo da možemo sasvim drugačje. Moramo preokrenuti uobičajeni tok stvari", rekao je Tadić, koji je rad političara reformatora u Srbiji nazvao sizifovskim poslom.

"Često imam utisak da kamen guram sam, a da analitičari navijaju za kamen. Moramo da počnemo da navijamo za sve nas za svakog ko se bavi tim poslom, a ne za kamen", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, u okviru procesa decentralizacije, kome bi trebalo da prethode zamašni infrastrukturni radovi u celoj zemlji, valjalo bi van Beograda izmestiti i neke državne institucije.

Izmeštanje institucija

"Želimo da premestimo Ustavni sud u Sremske Karlovce, ali to važi i za neke druge institucije. Ne mora Uprava carina da bude u Beogradu. Kada se premeste institucije otvaraju se radna mesta ali i otvara nada lokalnog stanovništva i želja da ostane u svom kraju", kazao je Tadić.

Pored prerdsednika Tadića, otvaranju pogona flotacije u rudniku "Lece" prisustvovao je i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Tadić je, obraćajući se studentima Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu Visokoškolske jedinice u Medveđi, rekao da to mora biti glavni strateški plan zemlje u narednih 10 godina.

"Za to je potrebno da se definišu ciljevi, da se pokrenu procesi, i sve planirano i započeto ostvariti do kraja", rekao je predsednik Srbije. Neophodno je učiti i sticati nova znanja, poručio je Tadić studentima, naglasivši da je to ono što treba da radimo za zemlju i narod, a posebno za generacije koje dolaze. On je pozvao pripadnike albanske nacionalne manjine da izaberu svoj Nacionalni savet i tako sami preuzmu deo odgovornosti za razvitak države u kojoj žive.

"Želim da ohrabrim naše Albance da učestvuju u vlastitim nacionalnim institucijama u Srbiji, jer ovo je i njihova zemlja, ovo je i vaš dom", rekao je Tadić.

foto: Beta

Manjinski saveti uticaj na razvoj zemlje

Tadić je istakao da je ponosan zbog toga što je Srbija jedna od retkih zemalja koja je manjinama omogućila formiranje Nacionalnih saveta, a tako i neposredan uticaj na pravac razvoja zemlje. Albanci su upisom u poseban birački spisak ostvarili pravo na neposredne izbore za Nacionalni savet, koji će biti održani 6. juna. To će biti prilika da Albanci, koji žive u Srbiji, prvi put formiraju Nacionalni savet te manjine.

Prema Tadićevim rečima, Srbija ulaže napore da svim građanima koji žele da uče obezbedi školovanje na maternjem jeziku. Srbija, kako je naglasio, s druge strane, ima obavezu da brani svoje legitimne interese i integritet, ali to radi na miran način.

"Najveća borba je upravo za mir, jer veoma lako nastaju sukobi i gubici i zato ova zemlja postaje privržena politici mira, a bez toga nema ni stabilnosti u regionu", rekao je predsednik Srbije.

"Srbija, uprkos nerešenim problemima, vodi mirovnu politiku, politiku dogovaranja i konstruktivnu politiku. Vašu zemlju zbog toga cene u svetu. Veoma je važno da isto tako i građani ovde poštuju svoju državu", istakao je Tadić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.