Pukla brana kod Medveđe: Jalovina se izlila iz rudnika u vlasništvu Arapa

Izvor: JuznaSrbija.info, 23.Jan.2016, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pukla brana kod Medveđe: Jalovina se izlila iz rudnika u vlasništvu Arapa

Više hiljada kubnih metara jalovine i vode sa štetnim materijama izlilo se u reku Jablanicu nakon pucanja brane na jalovištu rudnika "Lece" u selu Gazdara, piše B92.

Radnici rudnika uz pomoć teške mehanizacije uspeli su da poprave branu i spreče da jalovina ugrozi više desetina domaćinstava.

Jalovina rude olova, cinka, zlata i srebra koja sadrži otrovne materije prvo je poplavila pogone flotacije a zatim se bujica ulila u reku Jablanicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<
Meštani sela Gazdara ispod brane na nekoliko sati su ostavili svoje domove i prešli kod komšija čije su kuće na vrhovima brda.

Kod pogona flotacije rudnika "Lece" jalovina se sakuplja u devet mini jezera. Deo brane gde je došlo do izlivanja nalazi se na najvišoj koti najvećeg jezera.

Rudnik "Lece" bio je vlasništvu šabačkog Farmakoma a nakon uvođenja stečaja pre devet meseci država je upravljanje rudnikom prepustila kompaniji "Life Stone Capital" iz Dubaija.

U rudniku je zaposleno oko 400 rudara.

Kolika je pričinjena šteta pogonu flotacije, ali i biljnom i životinjskom svetu, u reci Jablanici procenjivaće se tek narednih dana.

Izvor: B92

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.