Zakon o restituciji do kraja godine

Izvor: Blic, Tanjug, 24.Sep.2009, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o restituciji do kraja godine

Ministarstvo finansija je odlučno da do kraja godine dostavi Vladi na usvajanje predlog zakona o restituciji, rekao je juče državni sekretar Slobodan Ilić i naglasio da će u narednih mesec dana pripremiti finalno rešenje predloga.



- Iskoristićemo iskustva evropskih zemalja kako bismo videli da li je za Srbiju primeren kombinovani model naturalnog i novčanog obeštećenja ili samo novčanog. Ukoliko se opredelimo za drugi način, država će najverovatnije emitovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obveznice - naveo je Ilić na okruglom stolu „Restitucija - evropska iskustva i preporuke za Srbiju”, održanom uz podršku Saveta Evrope.

Ilić nije mogao da precizira koliko bi opterećenje za budžet bila emisija državnih hartija od vrednosti.

- Za staru deviznu štednju iz budžeta se izdvaja od 250 do 300 miliona evra. To je otprilike teret koji bi budžet u ove svrhe mogao da izdrži - rekao je Ilić.

U ovom trenutku u Fondu za restituciju ima oko 53 miliona evra. Predlog zakona o restituciji, kako je istakao Ilić, neophodan je da bi država efikasno ispunila svoju obavezu.

- Zakon u isto vreme ne sme dovesti do novih nepravdi i treba da bude u skladu sa ekonomskim potencijalima zemlje, koji su skromni - rekao je Ilić.

Ilić je naveo da Srbija ima moralnu, ali i obavezu prema Evropskoj uniji da ovaj problem konačno reši.

Nađa Ćuk, zamenica specijalnog predstavnika generalnog sekretara Saveta Evrope u Srbiji, istakla je da je pitanje restitucije važno i sa stanovišta ljudskih prava.

- Srbija je potpisnica evropske konvencije o ljudskim pravima i njena je obaveza da reši pitanje restitucije - rekla je Ćuk.

Svoja iskustva i preporuke iz oblasti restitucije preneli su juče predstavnici Nemačke, Mađarske, Letonije, Hrvatske i Rumunije.

Slobodan Ilić je rekao da donošenje zakona nije uslov za podnošenje kandidature za članstvo Srbije u Evropsku uniju, ali da je jedan od uslova za pristupanje Srbije EU kada do toga dođe. Ilić je istakao da je do sada podneto 76.000 zahteva za povraćaj imovine.

Protest naslednika

Više od 100 članova mreže za restituciju protestovalo je ispred zgrade Palate federacije u kojoj je u isto vreme održan okrugli sto.

- Nezadovoljni smo činjenicom da će država emitovati obveznice. Rejting naše zemlje je loš i ona ne može biti garant - rekao je novinarima jedan od učesnika protesta.

Posle donošenja Zakona o evidenciji imovine koja se potražuje, poreska uprava je napravila okvirnu procenu imovine koja bi bila predmet denacionalizacije. Prema proceni minimalne vrednosti, ova imovina vredi 102 milijarde evra, dok je ona procenjena na maksimalnih 220 milijardi evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.