Zakon o izgradnji ne ugrožava restituciju

Izvor: Blic, Beta, 26.Jul.2009, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o izgradnji ne ugrožava restituciju

Oliver Dulić

Predloženi zakon o planiranju i izgradnji ne ukida pravo ranijim vlasnicima i njihovim naslednicima da povrate svojinu ili da dobiju „pristojnu nadoknadu", rekao je juče ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.



On kaže da će vlasnicima građevinskog zemljišta na kojima nisu izgrađeni objekti pravo svojine biti priznato, dok će onima na kojim postoji građevina iz Fonda za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << restituciju biti isplaćene pristojne nadoknade.

– Išli smo logikom da ljudi koji su u međuvremenu sticali vlasništvo nad objektima treba da postanu vlasnici zemljišta. Iz Fonda za restituciju, koji će biti formiran zakonom o planiranju i izgradnji, vlasnicima građevinskog zemljišta biće isplaćena pristojna nadoknada – objasnio je Dulić, i dodao da zakon o restituciji kasni i da je trebalo da bude donet ranije.

Prema njegovom mišljenju, predloženi zakon o uređenju prostora i izgradnji sprečiće divlju gradnju i omogućiti legalizaciju postojećih objekata.

– Vreme je da podvučemo crtu i da se po ubrzanoj i jeftinoj proceduri izvrši legalizacija. Nama je stalo da se legalizacija završi, a ne da od građana uzimamo novac – rekao je Dulić, i dodao da prihod od legalizacije neće ići u republički budžet, već u budžet lokalnih samouprava.

Predstavnici opozicije juče su u Skupštini kritikovali predloženo rešenje o formiranju Agencije za prostorno planiranje. Kako kažu, na taj način se širi birokratska procedura i nameće obaveza investitorima da podatak o bonitetu podnose i tom telu, pored toga što će podnositi podatke Narodnoj banci Srbije i Agenciji za privredne registre.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.