Zahtevi za restituciju od marta

Izvor: Politika, 06.Feb.2012, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtevi za restituciju od marta

Dokumentacija mora da se preda na odgovarajućem obrascu u naredne dve godine nadležnoj Agenciji preko 150 šaltera pošta

Agencija za restituciju pozvala je juče i zvanično građane da u roku od dve godine podnesu zahteve za vraćanje oduzete imovine ili obeštećenje. Dokumentaciju će od 1. marta moći da predaju područnim filijalama Agencije za restituciju, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Zahtevi za vraćanje kuća, stanova, poljoprivrednog, šumskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i građevinskog zemljišta podnose se Agenciji, preko 150 šaltera pošta, na odgovarajućem obrascu. Uz zahtev se podnose potrebni dokazi u originalu ili overenoj kopiji.

Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, ne očekuje da će biti velike gužve pred šalterima.

– Dve godine je prilično dug rok i nema potrebe da građani žure. Važno je da pažljivo prikupe dokumentaciju i da ona bude kompletna. Agencija će im naravno u svemu pomagati – kaže Sekulić i dodaje da jedino prvih dana očekuje veći pritisak na šaltere.

On ističe da se najviše oduzete imovine nalazi u Beogradu i Novom Sadu. U ta dva grada biće podneto i najviše zahteva.

Mile Antić, koordinator mreže za restituciju, kaže da građani najpre treba da provere da li je njihova imovina, koju su prijavili 2006. (prema Zakonu o evidentiranju imovine) pravilno upisana u bazu podataka oduzete imovine u Republičkoj direkciji za imovinu. Da bi izbegli kasnije probleme stari vlasnici treba da se obrate Direkciji za imovinu, koja promene i korekcije podataka unosi isključivo na osnovu pojedinačnih zahteva zainteresovanih.

Ukoliko im imovina nije pravilno evidentirana, sledeći korak je kaže Antić odlazak u Katastar nepokretnosti i vađenje vlasničke dokumentacije.

Naslednici, koji potražuju imovinu moraju, takođe, prikupiti dokumentaciju o vezi sa osobama kojima je imovina oduzeta. A to su izvod iz matičnih knjiga rođenih, umrlih, venčanih, naknadna rešenja.

– Iako je zakonom predviđeno da naslednici moraju pre podnošenja zahteva da okončaju ostavinsku raspravu pred sudom toga će biti samo u nekim situacijama. Uglavnom će se o podeli imovine izjašnjavati pred Agencijom za restituciju – kaže Antić.

Tek kada građani prikupe dokumentaciju o imovini koja je predmet restitucije, a koja mora biti originalna ili overena fotokopija, trebalo da odu na šalter pošte i da predaju zahtev.

Ukoliko papiri budu uredni imovina će vrlo brzo biti vraćena, čak i pre kraja godine. Ali ako zahtev ne bude sadržao sve što se traži, biće odbijen. Posle toga građani će moći da podnesu i više puta zahtev u naredne dve godine od raspisivanja javnog poziva.

– Oni koji očekuju novčano obeštećenje, nema razloga da žure sa zahtevima jer je za ovu godinu obezbeđeno 50 miliona dinara za restituciju, što nije dovoljno za novčano obeštećenje – smatra Antić.

Podsetimo, za ovu godinu je planirana isplata akontacije od maksimalnih 10.000 evra, dok bi prema Zakonu o vraćanju imovine i obeštećenju ostatak novca bio nadomešten obveznicama. Državne hartije od vrednosti trebalo bi da budu emitovane 2015. u vrednosti od oko 200 milijardi dinara, odnosno dve milijarde evra, sa rokom isplate od 20 godina.

----------------------------------------------

Šta treba znati?

*Spisak pošti u kojima se predaju zahteve na sajtu Ministarstva finansija  www.mfin.gov.rs i Agencija za restitucija www.restitucija.gov.rs

*Obrazac zahteva za vraćanje www.mfin.gov.rs i Agencija za restitucija www.restitucija.gov.rs

1.korak: Direkcija za imovinu;

2. korak: Katastar nepokretnosti;

3. korak: Dokaz o vezi sa osobama kojima je imovina oduzeta, izvod iz matičnih knjiga rođenih, umrlih, venčanih i

4. korak: Predaja zahteva na šalteru pošte.

M. Avakumović

objavljeno: 07.02.2012.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.