Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2012, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraćena oduzeta imovina u vrednosti od 60 miliona evra

SUBOTICA -

Agenciji za restituciju u Beogradu do sada je podneto preko 9.000 zahteva za povrat oduzete imovine nakon Drugog svetskog rata, izjavio je danas u Subotici predsednik Udruženja za povrat oduzete imovine Milan Uzelac.

Po njegovim rečima, na osnovu podnetih zahteva doneto je preko 700 izvršnih odluka, na osnovu kojih je vraćeno više od 18.000 kvadrata poslovnih prostora, preko 11.500 kvadrata stanova, 1.200 hektara poljoprivrednog zemljišta, 250 hektara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neizgrađenog građevinskog zemljišta, pet hektara šuma i šumskog zemljišta.

Ukupna vrednost vraćene imovine iznosi oko 60 miliona evra, a očekuje se da će ukupno biti podneto oko 35.000 zahteva, rekao je on na konferenciji za štampu.

Što se tiče područja koje pokriva ovo udruženje, Uzelac je izneo da je podnet ukupno 721 zahtev vezan za proces restitucije, od čega je u Subotici podneto 207 zahteva.

"Najveći deo zahteva podnetih u Subotici, čak 90 odsto, odnosi se na vraćanje poljoprivrednog zemljišta", naveo je Uzelac.

On je rekao da se oko 500 članova ovog udruženja i dalje ne slaže sa rešenjem po kojem je moguće vraćanje zemlje u obliku u kojem je i oduzeto, a u svim ostalim slučajevima vlasnici će biti obeštećeni kroz obveznice.

"Pošto je u međuvremenu došlo do raznih komasacija, otuđivanja zemljišta i zamene, retki će biti srećnici kojima će biti vraćena ona zemlja koja im je i oduzeta. Ostali će biti obeštećeni kroz obveznice, a to je preveliki zalogaj za državu. Stoga zahtevamo da nam se vrati zemlja. Ako ne ona oduzeta, onda bar odgovarajuća zamena", rekao je Uzelac.

U ovom udruženju su zadovoljni saradnjom i brzinom službi koje su uključene u izdavanje dokumenata vezanih za proces restitucije, u prvom redu Istorijskog arhiva, službi lokalne samouprave i jedinice Pošte, a zamerke upućuju na račun Službe za katastar nepokretnosti.

U samom Istorijskom arhivu u Subotici svaki drugi predmet, ukupno oko 1.000, odnosi se na proces restitucije.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.