Vlasnici traže kuću Miloševića

Izvor: Večernje novosti, 03.Jan.2014, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnici traže kuću Miloševića

PRAVI vlasnik kuće i placa u Užičkoj 34, koje je Apelacioni sud oduzeo porodici bivšeg predsednika Slobodana Miloševića i vratio državi, znaće se tek posle okončanja postupka pred Agencijom za restituciju, saznaju „Novosti“.Zahtev za vraćanje ove nekretnine podneli su Jelena i Selimir Antonijević, supruga i unuk trgovca Milana Antonijevića, a da li će oni biti i vlasnici moglo bi da se zna već ove godine.- >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Tačno je da postoji zahtev za povraćaj placa i kuće u Užičkoj 34 - potvrdio je za naš list direktor Agencije Strahinja Sekulić. - Agencija će voditi postupak u skladu sa zakonom i ako budu ispunjeni potrebni uslovi, nekretnina će biti i fizički vraćena naslednicima.Ovo znači da će plac biti vraćen ako se ispostavi da je kuća postojala i u vreme kada je plac oduzet (pošto je formalno eksproprisano samo zemljište). Moguće je čak i da bude vraćen ukoliko je kuća izgrađena naknadno (što je po svoj prilici slučaj), ali nije legalizovana. Ako se ispostavi da je kuća sazidana posle oduzimanja zemljišta i da je legalizovana, naslednici će dobiti samo nadoknadu za zemljište.Zahtev za restituciju podnet je u septembru 2012. godine, a reč je o placu od 79 ari i 38 kvadrata, koji je eksproprisan (podržavljen) 30. oktobra 1958. Papirološka situacija oko ove nekretnine je i dalje dosta nejasna, mada su u katastru kao vlasnici do sada bili upisani Miloševići, i kao korisnici zemljišta i kao vlasnici kuće od 90 kvadrata. Ipak, postoje indicije da papiri nisu „čisti“, a i vlasništvo im je sudski oduzeto, pa je moguće da na kraju kuća i fizički bude vraćena starim vlasnicima.Apelacioni sud proglasio je poslednjeg dana prošle godine odluku Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije iz 1999. i sve ugovore o zakupu i otkupu koje je Milošević sklopio sa državom u ono vreme - ništavim. Sudski spor koji je pokrenula Srbija trajao je sadam godina. Država je prvo tužila lično Miloševića, a posle njegove smrti i okončanja ostavinskog postupka, suprugu Mirjanu i decu Mariju i Marka.Beogradska apelacija zaključila je da su odluka Komisije i svi ugovori bazirani na njoj bili suprotni tadašnjem Zakonu o stanovanju, jer je Milošević već imao stan u Tolstojevoj 33, koji je zadovoljavao potrebe porodice i koji je otkupio. Takođe, on je 1999. bio jugoslovenski, a ne srpski predsednik, pa nije mogao da aplicira za kuću iz republičkog „fundusa“.Zato su ovaj plac i trošna kuća na njemu vraćeni državi i do daljeg će o njima brinuti Republička direkcija za imovinu. BEZ PROMENEKako nam je potvrđeno u Agenciji za restituciju, država neće moći da menja namenu objekta, niti naknadno da ga upiše kao rezidencijalni, sve dok se ne završi postupak.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Vlasnici traže vilu oduzetu Miloševićima u Užičkoj!

Izvor: Telegraf.rs, 04.Jan.2014, 00:12

- Tačno je da postoji zahtev za povraćaj placa i kuće u Užičkoj 34. Agencija će voditi postupak u skladu sa zakonom i ako budu ispunjeni potrebni uslovi, nekretnina će biti i fizički vraćena naslednicima - potvrdio je direktor Agencije Strahinja Sekulić

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.