Ustavni sud: Zakon o vraćanju imovine crkvama ustavan

Izvor: Studio B, 20.Apr.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud: Zakon o vraćanju imovine crkvama ustavan

Ustavni sud Srbije nije prihvatio inicijative kojima se osporavala ustavnost Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.

Kako je saopšteno nakon današnje sednice, Ustavni sud je ocenio da je taj Zakon zasnovan na Ustavu i da ne sadrži ni povredu načela pravne jednakosti i zabrane diskriminacije predviđene Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Državni organi najavljivali su ranije da će od odluke Ustavnog suda o ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pitanju zavisiti rešenja u budućem zakonu o restituciji.

Prema Akcionom planu za brže sticanje statusa kandidata, koji je 29. decembra 2010. godine usvojila Vlada Srbije, zakon o restituciji bi trebalo da bude usvojen do juna 2011. godine. Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama koji je usvojen 2006. godine, propisuje prioritet naturalne restitucije.

To znači da se oduzeta imovina vraća, po pravilu, u naturalnom obliku ili da se naknađuje drugom odgovarajućom imovinom ako naturalni oblik nije moguć, a da se tržišna novčana naknada isplaćuje samo ako prethodne dve varijante nisu moguće.

Na osnovu tog zakona, Direkcija za restituciju Srbije je crkvama i verskim zajednicama do kraja prošle godine vratila 33.289 hektara poljoprivrednog, šumskog i gradskog građevinskog zemljišta, što je 40,5 odsto od ukupno traženog zemljišta, rečeno je agenciji Beta u toj instituciji krajem marta.

Tada je rečeno da je Direkcija za restituciju donosila samo rešenja kojima je vraćana imovina u naturalnom obliku. Ustavni sud je trebalo do kraja marta da razmatra zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, ali je to izjašnjavanje odložio za period april-jun.

Nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić, koji je bio na čelu radne grupe za pripremu zakona o vraćanju imovine, najavljivao je ranije da će se, u slučaju da Ustavni sud oceni da je Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama ustavan, i u obeštećenju bivših vlasnika biti primenjana sva tri modela restitucije.

On je ranije rekao i da će, ukoliko mišljenje Ustavnog suda bude da taj zakon nije u skladu sa Ustavom, verovatno biti primenjen model finansijskog obeštećenja, ali u određenom procentu procenjene vrednosti oduzete imovine. Predstavnici uduženja građana koji potražuju imovinu tvrde da se oko 90 odsto oduzete imovine može vratiti u naturalnom obliku, jer se uglavnom potražuje zemljište.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.