Umetnost bez adrese, Grafički kolektiv pred iseljenjem

Izvor: RTS, 29.Maj.2018, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnost bez adrese, Grafički kolektiv pred iseljenjem

U Grafičkom kolektivu je otvorena izložba "Otisak vremena – fragmenti iz istorije" kojom simbolično jedno od ključnih mesta razmene ideja na kulturnoj mapi Beograda odlazi u istoriju. Zbog restitucije, Grafički kolektiv će uskoro biti iseljen iz prostora na Obilićevom vencu.
Rešenjem Agencije za restituciju 2015. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekretnina je vraćena naslednicima. Pravna mogućnost da država ima pravo preče kupovine nije iskorišćena, a prostor je bez konsultacija prodat firmi koja se bavi ugostiteljstvom. Gde će Grafički kolektiv sledeće godine obeležiti sedam decenija postojanja, još nije poznato. 

"Gde se selimo, to još ne znamo, ali znamo da se selimo za mesec dana. Kao što vidite, svejedno, mi radimo, ponašamo se kao da je sve u redu, jer jedino tako život ima smisla, pa i ova naša kuća", objašnjava urednik i kustos Grafičkog kolektiva Ljiljana Ćinkul. 
U Grafičkom kolektivu je izlagalo više od 1.500 umetnika iz celog sveta. Tu je održan prvi performans u Srbiji i nastala umetnička grupa "Medijala", a prvu izložbu je imao akademik Vladimir Veličković. Kolekcija koju čini oko 5.000 radova, najveća je zbirka savremene grafike kod nas. Tradicionalne izložbe – Majska, Mala grafika i Grifon afirmisale su generacije umetnika.
"Ljudi kada hodaju ovim gradom osećaju neka kultna mesta a da se ne preslišavaju o tome, prolaze pored važnih žila kucavica i osećaju puls grada. Ovog puta to neće osetiti kad prođu ovuda, kupiće možda neko palačinke i to je sve", kaže reditelj Goran Marković. 
Reditelj Slobodan Šijan ističe da je Grafički kolektiv umetničko srce grada. 
"Ovo je jedno mesto okupljanja bilo, u centru grada, sa tom zanimljivom fizionomijom, kao da uđete u ljusku oraha, kao neko srce, umetničko srce grada", smatra Šijan. 
Sam prostor je umetničko delo, enterijer je radio arhitekta Peđa Ristić. Sa nadležnima se traži rešenje i dostojna zamena galerije na Obilićevom vencu, a peticiju za opstanak Grafičkog kolektiva je potpisalo više od 2.000 ljudi. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.