Šume opet manastirske

Izvor: Politika, 09.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šume opet manastirske

Hramovima u okolini Čačka vraćeno 340 hektara hrastove i bukove gore, u toku postupak za još oko 460 hektara

Čačak – Republička direkcija za restituciju, rešenjima iz prošle i ove godine, vratila je manastirima čačanskog kraja 340 hektara hrastove i bukove šume. Gora je i pre bila manastirska, oduzeta je između 1946. i 1957. godine i do sada je njome gazdovalo Javno preduzeće „Srbijašume”.

– Šuma je vraćana sukcesivno, po uredbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o restituciji crkvene imovine, i verovatno će do kraja ove godine crkvama i manastirima u svojinu da bude predato ukupno 800 hektara šume u Ovčarsko-kablarskoj klisuri – kaže za „Politiku” inženjer Dragan Belošević, šef Šumske uprave u Čačku.

On navodi da je do sada ovčarskim manastirima Sretenje i Vavedenje vraćeno po 29 hektara državnih šuma, Blagoveštenju na Kablaru 136, istoimenom manastiru u Trnavi pod Jelicom 13, a manastiru Vujan na toj planini 133 hektara.

– To su naše izdanačke šume, stare od 60 do 80 godina, u kojima dominiraju hrast i bukva. I novi vlasnici, po Zakonu o šumama, moraju da donose planove gazdovanja kojima se regulišu proreda, nega, zaštita i eksploatacija. Znam da su manastiri, ponegde, te poslove jednostavno, na osnovu posebnih ugovora, poverili dosadašnjem korisniku, Javnom preduzeću „Srbijašume”.

Šumska uprava u Čačku ne poseduje podatke o vrednosti ovog imetka. U slobodnom prometu u ovom kraju nema hektara pod šumom jevtinijeg od 5.000 evra.

– To se, recimo, uklapa sa računicom da očuvanija šuma može da ima oko 250 kubika drvne mase, a kod nas se kubik na panju prodaje za 20 evra. Tržišna cena dalje zavisi od prilaza, pretpostavljenog prirasta i procenta tehničkog drveta. Na primer, šuma manastira Vujan od 133 hektara može da ostvari godišnji prirast od oko 500 kubika – veli Belošević.

Na području Čačka, inače, ima oko 5.000 hektara državnih i 11.000 hektara privatnih šuma.

Među parcelama koje su tokom ove sedmice vraćene sestrinstvu manastira Sretenje na Ovčaru jeste i mala zaravan na desnoj obali Zapadne Morave, u Ovčar Banji, gde je 1964. godine sagrađen otvoreni bazen. Podignut je o trošku nekadašnje Stambene zajednice iz ove banje i njime je upravljala Mesna zajednica Ovčar Banje dajući ga u zakup sve do 2007. godine kad je zatvoren, posle jedne nesreće. Imovinski odnosi oko tog objekta nisu raščišćeni i biće ili mesta za sporazum ili posla za pravnike.

G. Otašević

objavljeno: 10/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.