Strazbur protiv SPC u korist Crne Gore

Izvor: Mondo, 19.Okt.2012, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strazbur protiv SPC u korist Crne Gore

Sud za ljudska prava u Strazburu odbacio tužbu Mitropolije SPC protiv Crne Gore povodom restitucije crkvene imovine.

Sud za ljudska prava u Strazburu je odbacio tužbu Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) protiv države Crne Gore, kojom je ta crkva tražila da joj se vrati imovina nacionalizovana posle Drugog svetskog rata, objavili su danas podgorički mediji.

Mitropolija crnogorsko-primorska tužila je državu Crnu Goru Evropskom sudu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za ljudska prava, tražeći da joj se vrati zemljište nacionalizovano posle Drugog svetskog rata. Tužba je podneta

početkom 2005. godine, a Mitropolija je tvrdila da to zemljište podleže restituciji, a da ga crnogorska država rasprodaje u procesu privatizacije.

Zastupnik Crne Gore pred sudom u Strazburu Zoran Pažin kazao je da je sud "proglasio neprihvatljivom i odbacio predstavku" Mitropolije, kao i "intervenciju koju je u korist" te crkve učinila država Srbija, preneli su danas mediji.

Pažin je objasnio da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da su "bez pravnog osnova" tvrdnje Mitropolije i države Srbije da je SPC u Crnoj Gori "žrtva povrede prava na mirno uživanje imovine i na pravično suđenje", te da je "diskriminisana" od strane države Crne Gore.

Zastupnik Crne Gore pred sudom u Strazburu je ocenio da je odluka tog suda "pravna satisfakcija za Crnu Goru", te da će presuda doneta "u korist drzave, biti od dalekosežnog značaja za uređenje pravnih i drugih pitanja tretiranih sporom".

(Beta)
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.