Šta je sa imovinom Srpske pravoslavne crkve u FBiH?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je sa imovinom Srpske pravoslavne crkve u FBiH?

SARAJEVO - Šef Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Mira Ljubijankić izjavila je da je od Parlamenta FBiH zatražila odgovor koliko imovine može biti vraćeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi bez obzira što nije usvojen zakon o restituciji, a koliko objekata mora čekati njegovo donošenje.

"Dostavila sam dokumenta o oduzetoj imovini SPC-a Domu naroda FBiH koje sam dobila od mitropolita dabrobosanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nikolaja, da bih saznala šta se može učiniti u vezi sa vraćanjem imovine SPC", rekla je Ljubijankićeva za "Glas Srpske" i dodala da na ta pitanja još nije dobila odgovore.

Ona je izrazila sumnju da će odgovore dobiti i na sledećem zasedanju i rekla da odavno čeka da joj se dostavi i nacionalni sastav zaposlenih u organima uprave agencija u FBiH i drugim institucijama.

Ostavka Silajdžića neće uticati na proces vraćanja imovine

Ljubijankićeva kaže da na proces, koji je pokrenut u vezi sa vraćanjem imovine SPC-a, neće uticati ostavka premijera Sarajevskog kantona Samira Silajdžića, koji je učestvovao u nekim pregovorima.

Među imovinom koja je oduzeta od SPC u Sarajevu je zgrada Bogoslovije, zemljište na Marin Dvoru na kojem su izgrađene zgrade Parlamentarne skupštine i Saveta ministara BiH, hotel "Holidej in" i zemljište na Koševu.

"Noviji sastanak prvog zamenika visokog predstavnika za BiH Rafija Gregorijana i mitropolita Nikolaja, na kome bi trebalo da razgovaraju o vraćanju imovine SPC, još nije zakazan, a ranije zakazan susret otkazan je", potvrdio je đakon Mitar Tanasić, sekretar mitropolita Nikolaja.

SPC spremna za razgovore sa OHR-om

On je istakao da je SPC potpuno spremna za ulazak u razgovore sa OHR-om o vraćanju imovine.

"Želimo Bogosloviju nazad, a to smo kazali i samom Gregorijanu koji je u medijima izjavio da Crkva ne želi svoj objekat. Uputili smo im zahtev pre mesec dana da nam odgovore da li ćemo nastavljati pregovore, ali odgovor još nismo dobili", rekao je Tanasić.

Portparol OHR-a LJiljana Radetić rekla je da datum novog sastanka sa SPC nije određen.

Mitropolit Nikolaj je i ranije isticao da će predstavnici SPC učestvovati u pregovorima i tražiti da bude vraćeno sve što je od Crkve oduzeto.

"Vraćanje zgrade Bogoslovije u Sarajevu nema alternativu i jedino rešenje koje će SPC prihvatiti jeste njeno potpuno i bezuslovno vraćanje u vlasništvo SPC", istakao je mitropolit Nikolaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.