Šta Karađorđevići mogu da očekuju?

Izvor: B92, 30.Jan.2014, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Karađorđevići mogu da očekuju?

Beograd -- B92 je istraživao šta porodica Karađorđević ima šanse da povrati od imovine koju potražuje po osnovu restitucije.

Do 1. marta, kada ističe rok za podnošenje zahteva za povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata, očekuje se da će u Agenciju za restituciju stići ukupno oko 34.000 zahteva.

Pre nekoliko dana, i naslednici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porodice Karađorđević podneli su zahtev da im se vrate Stari dvor u centru Beograda i Beli dvor na Dedinju, ali i pet kuća u glavnom gradu koje su bile lična imovina kralja Aleksandra i kraljice Marije.

B92 je proveravao šta od imovine koju su njihovi preci platili privatnim novcem mogu da očekuju da im se vrati.

Krunska 7 jedna jedna je od adresa gde je nekada bila kuća u privatnom vlasništvu poslednjeg srpskog kraljevskog para Aleksandra i Marije. Na tom mestu danas je posleratna zgrada sa privatnim stanovima.

Nenad Ivković, predsednik Skupštine stanara Krunske 7, kaže da je stambena zgrada izgrađena 1955. godine.

"Pre toga koliko se zna bio je prazan plac. Jedino što bi mogli da povežemo sa Karađorđevićima to je bila jedna mala kuća koja je srušena pre otprilike 45 godina na delu gde je sada travnjak", kaže Ivković.

Osim ove, potomci Karađorđevića traže još četiri kuće u Beogradu, ali prema podacima do kojih smo došli, Karađorđevići ni u tim slučajevima neće doći do nekretnina svojih predaka.

Naime, podaci gradskog katastra pokazuju da na adresi Patrijarha Dimitrija 52 nikakav objekat danas ne postoji. U Sarajevskoj 37 danas se nalazi hotel, u Kralja Aleksandra 24 poslovni poslovi i stanovi.

Najzanimljivija lokacija na kojoj Karđorđevići traže povraćaj imovine svakako je Abardareva 1 koja se vodi kao ustanova kulture, a u kojoj se danas nalazi Radio televizija Srbije. Radi se u delu zgrade koji je razrušen u NATO bombardovanju.

Iako su i Beli i Stari dvor uključeni u zahtev za restituciju, Karađorđevići su svesni da do njih neće doći jer zakon posebno ističe da dvorski kompleks na Dedinju ne može biti biti vraćen nekadašnjim vlasnicima.

Karađoređevići su zahtevom obuhvatili i slike, posuđe i ostale predmete kupljene privatnim novcem, a koji su popisani kao dvorska imovina, ali i sadržaj nedavno otvoronog sefa 555, poznatijeg kao Titov sef.

Dušanka Subotić Homen, zastupnica naslednika prinčeva Tomislava i Andreja, tvrdi da je zapisnikom iz 1982. utvrđeno da je to imovina Karađorđevica.

"U tom spisku je imovina koja je pronađena u depou Narodne banke, koja se sastoji od zlatnog i srebrnog nakita, numizmatičke zbirke, satova, ordenja...", objašnjava ona.

Na spisku imovine koju Karađorđevici potražuju su i pašnjaci oko Sokobanje ali i šest šuma na Dedinju.

I stanje tih lokacija moraće da proveri Agencija za restituciju, kaže direktor te institucije Strahinja Sekulić.

"Dedinje pre drugog svetskog rata nije bila urbana zona već letnjikovac gde su ljudi pravili kuće, vinograde, a mi nismo ažurirali stanje od tada i nije ništa čudno da piše pašnjak ili šuma, a tu je izgrađen ceo blok zgrada", podseća on.

Među oko 8.000 već rešenih zahteva za restituciju je još jedno kraljevsko ime. Ćerki namesnika Pavla, Jelisaveti Karađorđevici u decembru je vraćena vila Crnogorka na Dedinju ali u nju se i dalje nije uselila jer još nije pronađena alternativna lokacija za crnogorsku ambasadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.