Srpski zakon o restituciji u skladu sa propisima EU

Izvor: Studio B, 11.Okt.2011, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski zakon o restituciji u skladu sa propisima EU

Evropska komisija je mađarskoj vladi stavila do znanja da gleda pozitivno na srpski zakon o restituciji, budući da je taj zakon "u skladu s pravnom tekovinom EU"

Evropska komisija je mađarskoj vladi stavila do znanja da gleda pozitivno na srpski zakon o restituciji, budući da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je taj zakon "u skladu s pravnom tekovinom EU" i ne odobrava nikakvu "kolektivnu krivicu" Mađara u Drugom svetskom ratu na području Vojvodine.

To je novinarima rekao visoki zvaničnik Evropske komisije, naglasivši da je šefu diplomatije u Budimpešti predočeno da srpski zakon o restituciji jasno definiše i "postupak individualne rehabilitacije".

To, kako je dodao taj zvaničnik, jamči da nema kolektivne krivice, već da svi, uključujući i pripadnike i naslednike mađarske okupacione vojske i drugih bezbednosnih snaga u ratnom razdoblju u Srbiji, mogu podneti zahtev za povraćaj imovine, ako zakonskim postupkom dokažu da nisu počinili zločine ili druga kažnjiva dela.

Visoki funkcioner EK je naglasio da je vlastima u Beogradu kroz konsultacije prilikom izrade zakona ukazano na bitne odredbe koje moraju biti saglasne propisima i "pravnoj tekovini" EU.

Vlastima u Beogradu je, takođe, predočeno i da se mora imati puni uvid u primenu zakona o povraćaju nacionalizovane i konfiskovane imovine u Srbiji i da ne sme biti nikakve diskriminacije.

Vlada u Budimpešti je izrazila nezadovoljstvo zbog usvajanja srpskog zakona o restituciji, uz ocenu da se na taj način vrši diskriminacija prema Mađarima i mađarskoj manjini u Vojvodini i uvodi načelo "kolektivne krivice" za zločine u Drugom svetskom ratu koje su počinile mađarske okupacione snage u Vojvodini.

Potpredsednik mađarske vlade Žolt Semjen je zapretio blokadom odobravanja statusa kandidata za članstvo Srbiji u EU, rekavši da je Budimpešta "potpuno opredeljena za evropsku integraciju Srbije, ali to članstvo nije ostvarivo sa zakonima koji kolektivno narodima poriču njihova građanska prava".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.