Skot: Niko ne očekuje da Srbija odjednom vrati svu imovinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2018, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot: Niko ne očekuje da Srbija odjednom vrati svu imovinu

Nije poznato šta sve u Srbiji po pitanju restitucije potražuju američki državljani, a ambasador Kajl Skot kaže da niko ne očekuje da se odjednom vrati sva imovina, ali da treba naći rešenje.

"Srbija je primer ne samo za region nego Evropu, što se toga tiče", rekao je Skot za TV O2.

U Agenciji za restituciju objašnjavaju da diskriminacija prema strancima ne postoji. Za sada, po pitanju restitucije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa Amerikom nismo u problemu, navela je ta televizija.

Ali, pored dobre saradnje tu je, kako Skot objašnjava, i interes i navodi da su brojni američki građani koji su izgubili imovinu u periodu holokausta ili komunizma.

"To je ogromna suma. Ne očekujemo da Srbija odjednom vrati sve natrag, ali rešenje treba naći", dodao je ambasador.

U Agenciji za restituciju kažu da je procenjena vrednost ukupne imovine koja ne može da se vrati u naturi 13,6 milijardi evra. Koliki je američki deo, nije jasno, ali jeste nešto drugo.

"Srbija je specifična, jer ne pravimo diskriminaciju stranim građanima i ne dozvoljavamo samo onim građanima čije države ne daju našima i to je prirodno", rekao je Strahinja Sekulić iz Agencije za restituciju.

Do kraja godine naturalna i crkvena restitucija ulaze u završnu fazu, a do sada se površina vraćenih poslovnih prostora, stanova i zgrada širom Srbije meri sa oko 450 hiljada kvadrata. U Agenciji poručuju da u ovom trenutku imaju opterećenje od oko 1.000 predmeta po čoveku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Skot: Niko ne očekuje da Srbija odjednom vrati svu imovinu

Izvor: Vesti-online.com, 10.Mar.2018

Nije poznato šta sve u Srbiji po pitanju restitucije potražuju američki državljani, a ambasador Kajl Skot kaže da niko ne očekuje da se odjednom vrati sva imovina, ali da treba naći rešenje...- Srbija je primer ne samo za region, već za celu Evropu, što se toga tiče - rekao je Skot za TV...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.