SPO-DHSS za izmene u restituciji

Izvor: B92, 05.Jun.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPO-DHSS za izmene u restituciji

Beograd -- Delegacija Poslaničke grupe SPO-DHSS u Skupštini Srbije predložiće Ministarstvu finansija izmene Zakona o restituciji, saopštio je SPO.

Najveći broj predloga se, pre svega, odnosi na uvođenje supstitucije kao načina obeštećenja građana kojima je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata ili njihovih naslednika, navodi se u saopštenju.

Te dve stranke navele su da se zauzimaju za uvođenje supstitucije, ukoliko država nije u mogućnosti da imovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrati u naturalnom obliku ili ako želi da građane obešteti putem obveznica.

"Država u svom vlasništvu poseduje ogromne površine pod obradivim zemljištem, pašnjacima i šumama, kao i veliki broj nekretnina. Supstitucija, kao jedan od načina obeštećenja, praktična je iz više razloga", saopštio je SPO.

Dodaje se da bi se na taj način smanjila sredstva iz budžeta namenjena restituciji, a o zemljištu i nekretninama koji su sada u državnom vlasništvu i često se uopšte ne koriste konačno bi neko mogao mnogo odgovornije da brine.

Poslanici SPO-DHSS zahtevaće od državnih organa Srbije da pruže svu moguću pravnu i diplomatsku pomoć kraljevskoj porodici Karađorđević u ostvarivanju prava na povraćaj imovine u bivšim jugoslovenskim republikama.

"To je najmanje što država može da učini za dinastiju o koju se proteklih 70 godina veoma ogrešila", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.