SPC traži svoje zgrade u Budimpešti

Izvor: B92, 13.Nov.2012, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC traži svoje zgrade u Budimpešti

Budimpešta -- Srpska pravoslavna crkva traži od države pomoć u zahtevu za povraćaj imovine koju SPC ima u centru Budimpešte, pri reviziji restitucije u Mađarskoj 2013.

U pitanju su četiri zgrade u centru Budimpešte, vredne više od pet miliona evra, ali odgovora države Srbije za sada nema.

Dve zgrade u centru Budimpešte, zadužbine velikog srpskog dobrotvora Save Popovića Tekelije, do nacionalizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imovine nakon Drugog svetskog rata, bile su u vlasništvu SPC.

U jednoj je bio učenički dom, dok se druga iznajmljivala i na taj način se finansirala prva.

Međutim, kada je 1990. godine donet zakon o restituciji, vraćena im je samo prva zgrada, jer mađarski zakon predviđa samo povraćaj imovine koja nije služila u komercijalne svrhe, tvrdi budimpeštanski paroh Zoran Ostojić.

"Ideja je bila da u broju 17 bude internat, a u broju 19 su stanovi od čijeg se izdavanja izdržava Tekelijanum. Jedan deo je vraćen 1991. godine, broj 17 koji je i funkcionisao kao internat, ali drugi nažalost ni dan-danas nije vraćen", kaže paroh Ostojić.

Srpska crkvena opština smatra da joj, pored Tekelijine zadužbine, pripadaju još dve zgrade u susednoj Ulici Vaci, trgovačko-turističkom centru Budimpešte, kojima je crkva nekada upravljala.

Jedna je nekadašnja zgrada crkvene opštine, zadužbina Nauma i Jelene Bozde, a druga Angelijanum, nekadašnja ženska škola.

Budimpeštanski paroh kaže da je bilo sličnih primera, kada je vraćena nacionalizovana imovina, ali ne sprskoj zajednici.

"Romskoj zajednici vraćena je zgrada ovde u Budimpšeti u VIII kvartu, koja je u sličnom statusu kao naša zgrada u Vaci ulici 66, pa evangelistima jedna zgrada, pa u Pečuju jedna zgrada koja je bila korišćena kao dečiji vrtić je vraćena rimokatoličkoj crkvi".

Crkva je u Tekelijinoj zadužbini otkupila više od polovine stanova, kako bi njihovim izdavanjem i dalje finansirala učenički dom, a nadaju se da će ostatak ipak dobiti nazad.

Mađarski parlament doneo je odluku da sledeće godine izvrši reviziju Zakona o restituciji. Za srpsku zajednicu ovo je šansa da uprkos odluci Vrhovnog suda da im se ne vrate ovi objekti, ipak dobije povraćaj imovine. Oni očekuju od srpskih vlasti da im u tome pomognu.

U Predsedništvu Srbije čak mesec dana nismo mogli saznati stav države o ovom pitanju. Nakon više obećanja da će se oglasiti o ovom pitanju i nakon detaljnog obrazloženja problema, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić prestao je da se javlja na telefonske pozive.

Srpska pravoslavna crkva planira da zatraži podršku od Tomislava NIkolića, ali nema odgovora na pitanje hoće li tu pomoć od njega dobiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.