SPC neće trampu za šume na Fruškoj gori

Izvor: Politika, 05.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC neće trampu za šume na Fruškoj gori

Nacionalni park traži izuzimanje iz procesa restitucije, pozivajući se na međunarodne konvencije, a Crkva podseća da su posedi kupljeni još u vreme Arsenija Čarnojevića

Manastiri na Fruškoj gori neće odustati ni od jednog zahteva, sve dok im se ne vrati i poslednji kvadratni metar oduzete imovine, poručuju iz Eparhije sremske, povodom zahteva Javnog preduzeća „Fruška gora” da Vlada Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izuzme iz procesa restitucije šume koje se nalaze u okviru nacionalnog parka na ovoj planini.

– Crkvena imovina je posle 1945. godine oduzimana na zborovima naoružanih ljudi. Kroz moje ruke je prošlo hiljade zapisnika mesnih narodnooslobodilačkih odbora i zborova agrarnih interesenata iz kojih se vidi kako se to događalo – priča Steva Zivlak, pravobranilac Eparhije sremske.

Član pravnog tima Patrijaršije kaže da zato SPC proces restitucije vidi, ne samo kao približavanje evropskim standardima, već i kao pitanje ispravljanja velike istorijske nepravde nanete Crkvi.

– Imovina koju Crkva poseduje u Sremu kupljena je zlatom sa Kosova u vreme kada je Arsenije Čarnojević došao na ove prostore i ta istorijska prava potvrdio je i car Leopold – objašnjava Zivlak.

Nacionalni park „Fruška gora” je Vladi Srbije uputio još 18. februara zahtev u kojem traži da se primeni član 11. Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, ali odgovora još nema.

U međuvremenu, Direkcija za restituciju je manastiru Beočin vratila nešto više od četiri hektara, ali izvan nacionalnog parka, a u toku su postupci za povraćaj imovine manastirima Grgeteg (336 hektara), Krušedol (369 hektara), Jazak (756 hektara) i Velika Remeta (293 hektara). Inače, 16 manastira traži oko 10.000 hektara svojih poseda koji se nalaze na Fruškoj gori koju je država 1960. godine proglasila za nacionalni park.

– Vraćanje šuma i šumskog zemljišta Crkvi bitno će poremetiti funkcionisanje sprovođenja režima zaštite ovog zakonom zaštićenog dobra koje se prostire na više od 25.000 hektara – ističe Radoje Durutović, rukovodilac za opšte i pravne poslove Javnog preduzeća „Fruška gora”.

Durutović naglašava da se mora voditi računa, ne samo o našim zakonima, već i o međunarodnim konvencijama o zaštićenom dobru Fruške gore, prema kojima je država odgovorna za očuvanje biološke raznovrsnosti i korišćenje bioloških resursa na održiv način.

– Zato bi bilo najbolje da država izuzme ove posede iz restitucije, a da se sa Eparhijom sremskom, na osnovu člana 11. Zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama, napravi poravnanje, odnosno da joj ponudi u zamenu imovinu na drugim lokacijama ili novac – predlaže Radoje Durutović.

U Eparhiji sremskoj i ne pomišljaju da prihvate bilo kakvu trampu i poručuju da će Crkva kada joj bude vraćena imovina poštovati sve zakone i konvencije koje se odnose na zaštićena dobra.

– Zlonamerna je teza da će nacionalni park nestati kada šume budu vraćene Crkvi. Niko ne pita kako je Crkva uspela da očuva tu imovinu vekovima. Naravno da naši monasi neće nositi motorne testere. Sa nacionalnim parkom ćemo sklopiti ugovor koji će regulisati održavanje i eventualnu eksploataciju manastirskih šuma. Na Frušku goru, osim ljubitelja prirode, sve više ljudi dolazi u sklopu verskog turizma da vide naše svetinje. Tako da je i nama cilj da parkovske površine oko naših manastira budu održavane i lepo uređene – kaže Zivlak.

Povodom osporavanja povraćaja fruškogorskih šuma Crkvi, pre mesec i po dana održan je i sastanak svih zainteresovanih strana sa Oliverom Dulićem, ministrom životne sredine i prostornog planiranja. Kako se saznaje, Ministarstvo ne želi da koči proces restitucije, ali je zainteresovano da se nacionalni park, ne samo sačuva, već i unapredi dogovorom zainteresovanih strana.

U Direkciji za restituciju kažu da je Eparhiji sremskoj do sada vraćeno samo ono što nije obuhvaćeno nacionalnim parkom.

– Poznat nam je zahtev Javnog preduzeća „Fruška gora”, ali oni su samo korisnik šuma, dok je država Srbija njihov vlasnik. Sve što je predmet državne svojine i što nije izuzeto po članu 11. Zakona o restituciji mi tretiramo kao predmet vraćanja – kaže Vladimir Todorović, direktor Direkcije za restituciju.

Prvi čovek Direkcije objašnjava da im iz Nacionalnog parka „Fruška gora” do sada nisu stigli argumenti koji bi dokazali da bi povraćajem imovine manastirima došlo do nemerljive štete u ovom zaštićenom dobru što bi aktiviralo primenu člana 11. Zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama.

Milenko Pešić

[objavljeno: 05/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.