Restitucija, loš zakon ili nemar države?

Izvor: RTS, 09.Sep.2014, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restitucija, loš zakon ili nemar države?

Naslednici oduzete imovine koji su dobili rešenja o vraćanju dedovine, sve češće se sreću sa žalbama države. Neki kažu da se osećaju izigranim. Pravobranilaštvo se poziva na manjkavosti zakona, dok iz Agencije za restituciju ističu da je država imala dovoljno vremena da definiše status oduzete imovine.

Iako im je u rekordnom roku imovina vraćena, naslednici Vase D. Stokića iz Velikog Gradišta, ne mogu da uđu na svoje imanje. Zbog žalbi i tužbe pravobranilaštva, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postupak restitucije se prolongira jer, kažu, država ne zna ko treba da ih uvede u posed.

"Nisam pravnik niti je iko od nas naslednika iz porodice. Međutim ovde ne treba velika pamet da se vidi da se pravo izigrava", smatra naslednik Vasa D. Stokić

Stokić dodaje da od rešenja nema korisiti, jer koga god da je zvao kaže da mu rešenje nije pravosnažno.

Nekadašnja radionica za preradu kože, plac i pomoćni objekti sa svim imanjem koje su posedovali Stokići, oduzeta im je pre 68 godina. Koristila su je razna državna preduzeća, a poslednjih 12 godina imovina je uništena i napuštena. U pravobranilaštvu negiraju da oni odugovlače postupak restitucije.

"Pravobranilaštvo se žali jer i postupa u svojstvu stranke, jer zakon ima ozbiljne manjkavosti", kažedržavni pravobranilacSnježana Prodanović.

Prema njenim rečima, nisu sprovedene tehničke pretpostavke da Pravobranilaštvo i sprovede izvršenje."Problem je često u tome što država nema faktičku mogućnost da vrati imovinu", objašnjava Prodanovićeva.

Postupanje pravobranilaca ne stvara problem samo strankama već i Agenciji za restituciju. Kažu da je republika imala dovoljno vremena da definiše status imovine koju je oduzimala.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić isitiče da je primetio povećanje broja žalbi, ocenjujući da su neke od njih potpuno neopravdane.

Dodaje da to odlaže ulaženje ljudi u posed, odnosno odlaže se pravosnažnost rešenja.

"Dvadeset godina ne utvrđujemo ko je vlasnik, ko koristi i šta radi na nekom posedu. Sada kada se vraća imovina, postavljaju se pitanja koja je trebalo da se postave ranije", napominje Sekulić.

Na korak do cilja, naslednici opančara iz Velikog Gradišta moraće da se naoružaju strpljenjem i sačekaju još jednu odluku, ovoga puta Upravnog Suda. U kom roku sud treba da odluči, zakon nije predvideo, ali ima oznaku hitnog.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.