Protest zbog odlaganja restitucije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog odlaganja restitucije

BEOGRAD -

Oko 50 predstavnika lokalnih uduženja građana za povraćaj oduzete imovine iz raznih krajeva Srbije protestvovalo je danas na platou kod Hajduk Veljkovog venca, u blizini sedišta Vlade Srbije u Beogradu, zbog odlaganja restitucije.

Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić rekao je da je jedan od razloga protesta, koji će, ako bude potrebno, biti nastavljen i narednih dana, izgovor vlasti da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je za rešavanje restitucije potrebno čekati odluku Ustavnog suda u vezi sa Zakonom o restituciji, imovini crkava i verskih zajednica.

Nije nemoguće

Antić je kazao da će Mreža uputiti zahtev za prijem kod premijera Mirka Cvetkovića, kojem će uputiti i pismeni protest zbog izjava pojedinih ministara koji svoju ličnu volju afirmišu kao stav Vlade.

"Ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da je nemoguća restitucija oduzete imovine, što je netačno", istakao je on i dodao da ljudi ne potražuju samo izgrađeno građevinsko zemljište, već najviše neizgrađeno građevinsko, pre svega poljoprivredno i šumsko zemljište.

Antić je podsetio da Srbija nije popisala šumsko zemljište, a sigurno je njeno vlasništvo više od 1,1 miliona hektara, kojim danas neodgovorno rukovode javna preduzeća.

Antić je istakao da je taj izgovor apsolutno nelogičan i da time vlada krši Ustav i garante na ljudska prava.

Svesna namera vlasti

On je podsetio da se do 30. juna 2006. godine prijavilo više od 140 hiljada pojedinaca koji potražuju jedan mali deo današnje državne imovine, koja je nepopisana i dodao da je bilo i oko 4 hiljDE prijava iz inostranstva.

"Ne sumnjamo više da je u pitanju nehat, već svesna namera vlasti da se drŽavna imovina ne popisuje", ocenio je on i dodao da se oduzeta imovina moŽe vratiti, ali da vlast, kako je naveo, ima nameru da tu imovinu pretvori u privatnu svojinu.

On je istakao da je jedan od uslova za ulazak Srbije u EU i rešavanje pitanja restitucije, a ne samo usvajanje zakona o toj oblasti.

Antić je ocenio da je nepopisana državna imovina pogodno tlo za korupciju i kriminal i dodao da je jedan od uslova za ulazak u EU i da Srbija bude uređena država, a to će postati kada počne proces vraćanja privatne imovine i sprečila opstrukcija vraćanja imovine crkava i verskih zajednica.

Predstavnici lokalnih udrušenja građana za povraćaj oduzete imovine nosili su transparente na kojima je pisalo "Ispunite obećano, Oteto-prokleto", "Vratite nam očevinu - Duliću, vreme je!", "Izlazite iz naše imovine, dosta ste je koristili"…

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.