Poslanici pretresli amandmane

Izvor: S media, 23.Sep.2011, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici pretresli amandmane

Poslanici republičkog parlamenta završili raspravu o amandmanima na zakon o restituciji. Podršku zakonu najavila vladajuća većina, LDP, LSV i SDPS.

Skupština Srbije večeras je završila razmatranje amandmana na Predlog zakona o vraćanju imovine i obeštećenju prema kome pravo na vraćanje imovine imaju svi bivši vlasnici i njihovi naslednici.

Vlada Srbije je ranije povukla >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << amandman na Predlog zakona o restituciji koji je predvidjao da se samo strani državljani koji su bili pripadnici okupacionih snaga lišavaju prava na povraćaj imovine.

Taj vladin amandman koji je povučen izazvao je pre dva dana najviše polemike medju poslanicima.

Đelić: Zakonom o restituciji ispravljamo istorijsku nepravdu

Đelić: Konačno će se znati šta je čije u Srbiji

Završena rasprava o restituciji

Tada su Liberalno-demokratska partija (LDP) i poslanici vladajuće većine iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) naveli da bi se usvajanjem tog amandmana omogućilo da se potomcima kvislinških snaga u Srbiji vrati imovina.

Prema Predlogu zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, predmet restitucije biće imovina koja je oduzeta "revolucionarnim zakonima" posle 9. marta 1945. godine, a imovina će biti vraćana u naturalnom obliku gde je to moguće, ili isplaćena u obveznicama države Srbije.

Za novčano obeštećenje vlasnika oduzete imovine 1. januara 2015. biće emitovane obveznice u evrima u ukupnoj vrednosti od dve milijarde evra, na koje će se obračunavati kamata od dva odsto.

Maksimalno obeštećenje po vlasniku ograničeno je na 500.000 evra, a ročnost obveznica biće 15 godina, odnosno pet godina za osobe starije od 70 godina.

U predlogu zakona o opštoj restituciji nije predvidjena supstitucija imovine, što su tokom jednomesečne javne rasprave tražili stari vlasnici.

Naknadno će biti odlučeno kada će Skupština glasati o Predlogu zakona o restituciji. Nova vanredna sednica je zakazana za ponedeljak, a u medjuvremenu je u Skupštinu dostavljen i Predlog rebalansa budžeta Srbije za ovu godinu.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.