Izvor: RTV 5, 09.Avg.2012, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo vraćanje imovine u Nišu (video)

Deo zgrade na uglu Dušanove ulice, gde je još krajem 19. veka bila pekara u vlasništvu porodice Jančić, primenom Zakona o restituciji, vraćen je vlasnicima. Ovo je prvi slučaj u Nišu, da je zahtev pozitivno rešen u korist starih vlasnika.
“Zadovoljni smo, naravno, verovali smo, ali je borba trajala dugo, više od 60 godina čekamo na ovakav rasplet”, kaže Aleksandar Jančić, vlasnik.
Ipak, i dalje postoje prepreke u sprovodjenju zakona, i velika borba bivših >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << vlasnika, očigledno, tek počinje, kaže Jančić.
“Sprovodjenje zakona se tumači na razne načine, i za sada, vraćanje nepokretnosti i zgrada ide nekako, ali vraćanje zemljišta na kojem su te zgrade, još uvek se ne sprovodi, i na tome ćemo raditi, jer je zakon jasan”, kaže Jančić.

Drugo pozitivno rešenje o povraćaju imovine u Nišu, je vraćanju lokala u zgradi preko puta Jančićeve, takodje u Dušanovoj ulici, Nišliji Nikoli Jovanoviću. U Ligi za zaštitu imovine i ljudskih prava, kažu da u Nišu očekuju podnošenje 6.000 zahteva, od kojih bi bar polovina trebalo da bude vraćena. Ove dve zgrade u centru Niša, dokaz su da je to i moguće. A prema rečima Jančića, moguće je da će, nakon više od veka, ovde ponovo biti otvorena pekara, kao u starom Nišu.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.