Obveznice za restituciju u evrima

Izvor: B92, 30.Avg.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obveznice za restituciju u evrima

Beograd -- Obveznice za restituciju glasiće na evre, najavili su predstavnici Vlade Srbije na tribini o Nacrtu zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Savetnik potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, Milorad Bjelopetrović, kazao je da je tokom mesec dana rasprave o Nacrtu zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju bilo mnogo dobrih predloga koji će biti uneti u zakon i poboljšati ga u korist bivših vlasnika.

On je naglasio da je će dve milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra obveznica koje su planirane za finansijsku restituciju nositi godišnju kamatu od dva odsto, što znači da je za to planirano ukupno 2,3 milijarde evra. Bjelopetrović je kazao da će i rok za isplatu obveznica biti skraćen na 15 godina sa prvobitno predviđenih 20 godina.

Član Ekspertskog tima Kongresa srpskog ujedinjenja Jovica Trkulja rekao je da će, sudeći prema nacrtu zakona o restituciji, u Srbiji narednih 20 godina biti na delu polovična restitucija i "tek delimično otklanjanje nepravdi" koje su napravljenne revolucionarnim zakonima posle Drugog svetskog rata.

Prema njegovim rečima, planirano je i da se u Nacrt zakona dodaju i izmene koje će poboljšati efikasnost postupka i da će zahtevi po prijemu biti rešavani u roku od šest meseci ili godinu dana ukoliko je slučaj komplikovaniji.

Predstavnici nekoliko udruženja vlasnika oduzete imovine istakli da budući zakon o restuticiji mora biti uneta i supstitucija oduzete imovine državnom imovinom.

Prema recima predsednika Mreže za restituciju Mileta Antića, ne postoji ni jedan valjani razlog za to da u Nacrtu zakona ne bude predvidjena supstitucija. On je ocenio da je "državna imovina ključ restitucije", ističući da te imovine ima dovoljno da se novčana izdavanja iz budžeta svedu na minimum.

Branislav Trajković iz Srpske lige za povraćaj imovine ocenio je da je vrednost državne imovine daleko veća od imovine koju potražuju stari vlasnici. Naturalna restitucija je, kako je istakao, mnogo jeftinija od novčane nadoknade.

Trajković je istakao da je i kod procene vrednosti novčane nadoknade napravljena loša procena, ističući da je predviđena vrednost od dve milijarde evra "bar 25 puta manja" od vrednosti imovine koja bi trebalo da bude vraćena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obveznice za restituciju glasiće na evre

Izvor: Studio B, 30.Avg.2011

Obveznice za restituciju glasiće na evre, najavili su danas predstavnici Vlade Srbije na tribini o Nacrtu zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju. ..Savetnik potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, Milorad Bjelopetrović, kazao je na tribini da je tokom mesec dana rasprave o Nacrtu...

Nastavak na Studio B...

Obveznice za restituciju u evrima

Izvor: Šumadija Press, 31.Avg.2011, 12:37

Obveznice za restituciju glasiće na evre, najavili su juče predstavnici Vlade Srbije na tribini o Nacrtu zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.