Novim katastrom  lakše do rešenja

Izvor: RTS, 08.Mar.2013, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novim katastrom lakše do rešenja

Oko 700 lokala, zgrada i stanova i hiljade hektara zemljišta vraćeno vlasnicima za godinu dana sprovođenja restitucije. Agencija za restituciju mesečno donese i do 200 rešenja. Tim tempom i ako bude više zaposlenih, ubrzaće se povratak imovine. Posao otežavaju nerešeni imovinsko-pravni odnosi i loša evidencija nepokretnosti. Formiranje novog katastra olakšaće se rešavanje zahteva za povraćaj imovine građanima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Za godinu dana koliko se primenjuje Zakon o restituciji vlasnicima je vraćeno 700 poslovnih prostora, zgrada i stanova površine oko 60.000 kvadratnih metara. Vraćeno je još toliko kvadrata građevinskog zemljišta i više od hiljadu hektara poljoprivrednog zemljišta i šuma. 

Ako zahtevi budu pristizali istim tempom, Agencija za restituciju veruje da će ih do kraja roka, u martu 2014. biti oko 35.000. Iz Brisela Srbiji stižu pohvale za sprovođenje restitucije.  

Dug put morao je Vladimir Marković da prevali da bi došao do vlasništva nad hotelom "Beograd", koji je njegov pradeda Vladimir Đorđević izgradio pre jednog veka. Imovina te trgovačke porodice nacionalizovana je 1948. godine. Tek nedavno, dobili su rešenje o njenom vraćanju. 

"Nažalost on danas kada ga pogledamo nije u najboljem stanju. On se nekada zvao Grand hotel Beogrda i postoje slike iz tog perioda, još pre rata i to je bio drugačiji slučaj nego što je danas i mi smo uvereni da možemo da mu vratimo stari sjaj", kaže Vladimir Marković.

Hotel je do sada bio u vlasništvu države, a Železnice Srbije koje su ga koristile više od 50 godina uložile su žalbu na prvostepeno rešenje Agencije za restituciju.

"Spremni smo apsolutno da obezbedimo socijalni program za zaposlene da ih zbrinemo na neki način i da omogućimo da ta tranzicija prođe u najboljem mogućem redu", kaže Marković.

Oporezivanjem vraćene imovine pune se opštinske kase i stvara stabilno okruženje za direktne strane investicije, smatraju u Mreži za restituciju. Nisu, međutim, zadovoljni postojećim zakonom.

"Svi željno iščekuju i traže od Vlade da se pristupi izmenama zakona i da država da ono što ima, a to je državna imovina koja je i dalje nepopisana i predmet zloupotreba. Restitucija je jedan od najboljih načina da se to razotkrije", kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Agencija za restituciju mesečno donese i do 200 rešenja. Tim tempom i ako bude više zaposlenih, ubrzaće se povratak imovine. Posao im otežavaju nerešeni imovinsko-pravni odnosi i loša evidencija nepokretnosti.

"Na jugu Srbije gde vi u vreme oduzimanja imovina niste imali formiran katastar, niste imali katastarske parcele uopšte. Znači oduzimana je imovina tako što je definisana opisno, a onda sad u ovoj godini traži se da se uradi precizna identifikacija kao da su tada postojale zemljišne knjige. To su neke stvari koje su nedopustive", kaže Strahinja Sekulić,

direktor Agencije za restituciju.

Formiranje novog katastra, smatraju u Agenciji, olakšaće rešavanje zahteva za povraćaj imovine građanima koji ih podnesu do marta 2014. godine.

Za godinu dana najviše objekata vraćeno je u Beogradu, oko 400. Među njima su kulturni centar Paviljon Veljković i hotel "Splendid". Obeštećenje u novcu, za koje je država predvidela dve milijarde evra, biće moguće tek od 2015. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.