Naturalna restitucija nije moguća?

Izvor: RTS, 27.Okt.2010, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naturalna restitucija nije moguća?

Ministar Oliver Dulić kaže da bi što pre trebalo doneti zakon o restituciji koji bi ponudio odgovarajući model obeštećenja vlasnika oduzete imovine i njihovih naslednika. Smatra da naturalna restitucija nije moguća jer bi izazvala stotine hiljada, ako ne i milione pravnih sporova.

Srbija još uvek nema zakon o vraćanju imovine oduzete posle Drugog svetskog rata.  Prema do sada objavljenim podacima, više od 140.000 građana Srbije potražuje oduzetu imovinu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koordinator Mreže za restituciju Mile Antić je ranije rekao da je jedini prihvatljiv način vraćanja imovine starim vlasnicima u naturi ili davanjem neke druge imovine.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, međutim, tvrdi da naturalna restitucija u Srbiji sada nije moguća, ali daje punu podršku što skorijem donošenju zakona o restituciji.

"Verujem da naturalna restitucija nije moguća u Srbiji. Ona bi izazvala stotine hiljada, ako ne i milione pravnih sporova", rekao je Dulić novinarima u parlamentu.

Dulić smatra da je potrebno pronaći model adekvatne i korektne kompenzacije za naslednike vlasnika oduzete imovine nakon Drugog svetskog rata.

"Lično i porodično sam zainteresovan da do toga dođe, jer je i moja porodica bila izložena svim oblicima oduzimanja imovine posle Drugog svetskog rata i apsolutno podržavam svaki napor da do toga dođe i nadam se da će se to desiti što je pre moguće", rekao je Dulić.

Ministar je istakao da je restitucija skup i dugotrajan proces i, verovatno, jedan od najkomplikovanijih procesa koji će ova vlada da vodi.

"Međutim svesni smo i činjenice da to moramo da uradimo, a ako ne uradimo u mandatu ove vlade, mislim da bi to bilo veliko razočaranje", rekao je ministar, ističući da su najveći konkretni problemi, što se tiče same restitucije, pitanje građevinskog zemljišta i objekata, odnosno fabrika.

Prema njegovim rečima, postoji i "problematična činjenica" da je jednim zakonom crkvama vraćena oduzeta imovina u naturi i da sada postoji velika tražnja i svih drugih građana da budu izjednačeni sa crkvom.

On je ukazao na činjenicu da je taj zakon pred Ustavnim sudom i dodao da smatra da treba da se sačeka da li je taj zakon u skladu sa Ustavom, pa da se potom izabere model na koji način će restutucija biti obavljena.

U svakom slučaju, što pre to bolje, rekao je Dulić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.