Napraviti model restitucije po meri Srbije

Izvor: S media, 02.Feb.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napraviti model restitucije po meri Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić izjavio je da treba napraviti model restitucije, "koji je po meri Srbije, a ta mera je skromnost, naročito u finansijskom delu".

"Ta nepravda se mora ispraviti, ali s druge strane mora se obezbediti da obeštećenje te nepravde, koja je učinjena pre nekoliko decenija, ni na koji način ne ugrozi budućnost naše nacije", rekao je Djelić novinarima u Centru "Sava".
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
"Kada dodjemo na teren finansija, svaki dinar, svaki evro, koji bi išao za restituciju je dinar i evro, koji je u konkurenciji sa platom za prosvetu, agrarnim budžetom, budžetom za nauku, izgradnju puteva i svih onih ključnih stvari koje su veoma bitne za budućnost svih nas", naglasio je on.

"Ne možemo očekivati da se za restituciju u Srbiji odvoji više nego što je to slučaj u nekim mnogo bogatijim društvima, a tamo su te naknade bile dosta skromne", rekao je potpredsednik vlade.

Djelić je rekao da bi podržao naturalnu restituciju kada bi bila moguća, ali je, prema njegovim rečima, veliki broj tih objekata već bio predmet pravno utemeljene transakcije, odnosno trgovine.

On je ukazao da su razlog za to što zakon o restituciji jedini nije prošao vladu, a kamoli skupštinu, maksimalistički zahtevi, koje je uvek iskazivao jedan broj ljudi koji je legitimno zainteresovan za rešavanje tog problema, a koje društvo jednostavno ne može da iznese.

Djelić je naveo i da je planirano da u prvoj polovini ove godine konačno bude usvojen zakon o restituciji, što je ključna stvar za regulisanje tog pitanja jer je on "deo jedne normalne pravne tekovine i normalni element svojinskih odnosa u bilo kojoj zemlji".

On je podsetio da je vlada 27. decembra prošle godine usvojila Akcioni plan koji predvidja donošenje tog zakona u prvoj polovini 2011. godine.

"Pravo je vreme da svako iznese argumente, podatke i da imamo ozbiljnu debatu u našoj zemlji", kazao je Djelić dodajući da je neophodno da obe strane budu razumne tokom dogovora.

Mreža za restituciju u Srbiji najavila je da će republičkoj vladi danas predati zvanične podatke i činjenice o potraživanoj i državnoj imovini, koje nisu dostavljene u upitniku Evropske komisije.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Model restitucije po mjeri Srbije

Izvor: Capital.ba, 02.Feb.2011

BEOGRAD, Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da treba napraviti model restitucije, 'koji je po mjeri Srbije, a ta mjera je skromnost, naročito u finansijskom dijelu'. 'Ta nepravda se mora ispraviti, ali s druge strane mora se obezbijediti da obeštećenje te nepravde, koja...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.