Izvor: B92, 30.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manastirske banje na prodaju

Beograd -- Gornja Trepča, oduzeta manastiru Vujan, već je prodata, a prodaja Novopazarske Banje, koju potražuje Islamska zajednica u Srbiji, zakazana je za 10. oktobar.

Danas ističe dvogodišnji zakonski rok u kojem crkve i verske zajednice mogu da podnesu zahtev za povraćaj oduzete imovine. Do sada je podneto 1.700 zahteva, a u Direkciji za restituciju očekuju da će ih, kada se prebroje i podnesci poslati poštom, biti oko 2.000.

Do sada je najviše zahteva podnela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpska pravoslavna crkva – 1.100, zatim Katolička crkva – 300, Jevrejska zajednica – 200 i Slovačka evangelička crkva –100.

Kako se nezvanično saznaje, Ministarstvo finansija nije pozitivno odgovorilo na zahtev Ministarstva vera da se izmenom Zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama omogući dodatni rok za podnošenje zahteva.

Ministarstvo je zauzelo stav da dodatni rok treba omogućiti novim zakonom o opštoj restituciji, na koji se čeka već godinama.

Vladimir Todorović, direktor Direkcije za restituciju, kaže da je zahtev Svetog sinoda SPC, koji su podržali i druge crkve i verske zajednice, da se rok za podnošenje zahteva produži do 31. decembra 2009. godine – opravdan, jer se kasnilo za osnivanjem tog tela.

"Zakonski rok za predaju zahteva je počeo da teče 1. oktobra 2006, a Direkcija je konstituisana tek u novembru prošle godine. Prva rešenja smo doneli mesec dana kasnije”, objašnjava prvi čovek Direkcije za restituciju.

Do sada je Direkcija za restituciju donela 60 rešenja o vraćanju 11.000 hektara šuma i obradivog zemljišta koje je posle Drugog svetskog rata oduzeto crkvama i verskim zajednicama.

Najviše zemlje vraćeno je Raško-prizrenskoj i Braničevskoj eparhiji. Prema evidenciji, crkvama i verskim zajednicama je oduzeto 53.500 hektara. Manastiri SPC potražuju oko 34.000 hektara, crkvene opštine 10.000, a ostatak pripada ostalim crkvama i verskim zajednicama.

Za sada najviše potražuje Sremska eparhija –15.000 hektara, a manastirima Krušedol, Hopovo i Beočin vraćeno je tek 504 hektara.

Krajem avgusta, Braničevskoj eparhiji je vraćeno 2.700 hektara šuma na području Severnog Kučaja.

"Srbijašume” su vratile manastirima Vitovnici 1.089 hektara, Gornjaku 770, Tumanu 622, Zaovi 102,5, Tomiću 49,5, Nimniku 45 i Miljkovu 30,7 hektara. Kako se očekuje, Braničevskoj eparhiji treba da bude vraćeno još oko 4.000 hektara.

Direktor Direkcije kaže da nijedan od do sada pristiglih zahteva za povraćaj imovine nije kompletan. Prateća dokumentacije ili ne postoji ili je vrlo nečitljiva. Najteži posao predstavlja identifikacija parcela na terenu, jer je ta imovina tokom 60 godina često menjala vlasnike.

"Krajem avgusta poslali smo svim crkvama i verskim zajednicama cirkularno pismo kojim ih obaveštavamo da za mesec dana ističe rok. Ohrabrili smo ih da pošalju ’gole’ zahteve, a da prateću dokumentaciju predviđenu zakonom dostave kasnije samo da bi ušli u postupak restitucije”, objašnjava Vladimir Todorović.

Ali, u procesu restitucije pojavili su se problemi u vezi sa privatizacijom pojedinih banja koje potražuje SPC.

Uprkos upozorenju Direkcije za restituciju i sudskoj zabrani, Agencija za privatizaciju prodala je 5. septembra banju Gornja Trepča kod Čačka, koja pripada manastiru Vujan.

Todorović podseća na član 36. Zakona o restituciji imovine crkvama i verskim zajednicama koji od 1. maja 2006. godine zabranjuje promet imovinom koja je predmet povraćaja sve dok Direkcija ne donese konačno rešenje.

"Ali, i pored naših upozorenja, Agencija za privatizaciju je najavila za 10. oktobar aukciju Novopazarske Banje, koju potražuje Islamska zajednica u Srbiji, a kako čujemo, u planu je i prodaja Pribojske Banje, koju traži Mileševska eparhija ”, kaže Vladimir Todorović, direktor Direkcije za restituciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.