„Lidl” čeka restituciju

Izvor: Politika, 22.Sep.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Lidl” čeka restituciju

Veliki nemački sistem trgovina planirao je da u Nišu sagradi dva prodajna objekta – na jednom su radovi u toku, ali druga lokacija koju je grad ponudio je u vlasništvu države a stari vlasnici čekaju povraćaj imovine

Niš– Od 2010. godine veliki nemački sistem trgovina i u svetu poznati lanac supermarketa sa jeftinom robom „Lidl” nekoliko puta je u Nišu i još petnaestak gradova pregovarao o izgradnji i otvaranju objekata u našoj zemlji. U Nišu je pre dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godine sklopljen i sporazum kojim je predviđena izgradnja dva prodajna centra „Lidla”, a rečeno je da će ukoliko bude pronađena još jedna lokacija biti tri supermarketa. Jedna lokacija je određena odmah, a prošle godine i druga. Kako se saznaje, treća se i dalje traži.

Ovih dana izvode se radovi na lokaciji koju je „Lidl” kupio pored raskrsnice Vizantijskog i Bulevara Medijana.

– Investitor iz Nemačke je kupio na levoj obali Nišave parcelu od 90 ari, u međuvremenu dobio je dozvolu za izgradnju Poslovno-trgovinskog kompleksa i radovi su počeli. U toku je premeštanje infrastrukture ispod predviđenog objekta, nedaleko od bedema na Nišavi, ali verujemo da će radovi teći nesmetano i da će objekat biti završen u roku – rekao nam Branislav Jocić, direktor Direkcije za izgradnju grada.

Kako saznajemo, građevinski radovi na ovoj lokaciji treba da budu završeni do kraja ove godine i „Lidl” planira otvaranje prvog prodajnog objekta najkasnije u narednih šest meseci.

Druga lokacija za koju je bio zainteresovan nemački lanac trgovina iznenada je postala sporna. Radi se o velikom prostoru, na kojem je do pre nekoliko godina bila kasarna „Crvena zvezda” („Apelovac“), pored međunarodne pruge Niš – srpsko-bugarska granica, koju je vojska koristila od 1952. godine. Vojska se iselila iz objekata i sa prostora kasarne sredinom pretprošle godine kada su prethodni vlasnici pokrenuli postupak za povraćaj oduzete imovine pre više od šest decenija. Nenad Igić iz Niša, čiji je deda bio vlasnik te i drugih lokacija u okolini, osporio je promenu vlasništva velike parcele:

– Vojska Srbije je u svom master planu od pre nekoliko godina naglasila da joj objekti kasarne nisu potrebni i grad se pojavio kao zainteresovana strana da ostvari pravo na vlasništvo lokacije. Naša porodica je, međutim, već pokrenula postupak za povraćaj imovine. Posedujemo i kompletnu dokumentaciju, koju smo predali Agenciji za restituciju. U međuvremenu, u rukovodstvu grada objavili su da će ova lokacija, od nekoliko hektara biti prodata „Lidlu”. Mi smo osporili i tu nameru za prodaju parcele, jer sve dok se konačno ne završi proces restitucije, po zakonu nije dozvoljeno da se radi promena vlasništva ne samo na ovoj, već ni na jednoj parceli u našoj zemlji. Sumnjamo da se mnogo toga u gradskim služba radi nezakonito, zbog čega smo zatražili pomoć od najviših državnih organa – ispričao nam je Nenad Igić.

Načelnik Uprave za imovinu Ljubiša Janić za „Politiku” juče je rekao:

– Grad je veoma zainteresovan da uz nadoknadu od Republike otkupi lokaciju na kojoj je kasarna „Crvena zvezda”. Kasarna je, međutim, još uvek u vlasništvu države i još uvek se kao korisnik vodi Ministarstvo odbrane. Imamo saznanja da je od naslednika nekadašnjih vlasnika pokrenut postupak pred Agencijom za restituciju za naturalno vraćanje ove lokacije i da postupak nije završen.

Ukoliko grad ostvari pravo na vlasništvo, kažu u rukovodstvu Niša, biće raspisana licitacija i već se zna kako će biti prodat prostor kasarne – početna cena na licitaciji biće ona koju grad bude platio Republici za ovu lokaciju.

T. Todorović

objavljeno: 23.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.