Kacin: Uz zakon o restituciji, Srbija dobija datum pregovora

Izvor: S media, 07.Jun.2011, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Uz zakon o restituciji, Srbija dobija datum pregovora

Srbija može očekivati da postane kandidat za članstvo u EU kada usvoji zakon o restituciji, saopštio danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin. Jelena Trivan izjavila da ne donošenje bilo kog zakona može da spreči Srbiju na putu ka EU.

Specijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da Srbija može očekivati da postane i kandidat za članstvo u EU i da dobije datum za početak pregovora s Briselom ako usvoji zakon o vraćanju oduzete imovine koji bi omogućio naturalnu restituciju.

Kacin, u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine, ističe da se zvanični Beograd može nadati dobijanju i kandidature i datuma otpočinjanja pregovora sa Briselom o članstvu u Uniji, ukoliko skupština usvoji evropske zakone o vraćanju oduzete imovine koji bi u praksi omogućili naturalnu restituciju.

Kacin: Ne razumem Tadićev bojkot skupova

Kacin: Srbija uklonila najveću prepreku ka EU

Kacin: Status kandidata do kraja godine

Zakon o restituciji, čije je donošenje jedan od preostalih uslova Evropske komisije za pozitivno mišljenje na zahtev Srbije za dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU, biće usvojen na vreme i on neće biti prepreka daljem evropskom putu Srbije, poručeno je danas iz vladajuće koalicije.

Potpredsednik i poslanik Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je novinarima u republičkom parlamentu da ne očekuje da donošenje bilo kog zakona, pa i zakona o restituciji, može da zaustavi put Srbije ka EU.

Potpredsednica DS je sigurna da će i ta obaveza biti ispunjena na vreme, ukazavši da je hapšenjem Ratka Mladića Srbija pokazala da je spremna da svaku prepreku preskoči i svaku obavezu ispuni.

Trivan je napomenula da postoji nekoliko nacrta tog zakona u Ministarstvu finansija, na kojima se radi već godinama, te da se traži najbolji model i to u konsultaciji sa evropskim partnerima.

I predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da zakon o restituciji ne može da zaustavi kandidaturu, ali da njegovo nedonošenje može uticati na datum početka pregovora o članstvu, za koje se Srbija sada bori.

Čanak je dodao da je to izuzetno teška tema i da konkretnog rešenja za sada, prema njegovim saznanjima, nema "na vidiku", ocenivši da će se oko toga još "lomiti koplja".

SNS, prema rečima Jorgovanke Tabaković, smatra da je zakon o restituciji jedan od mnogih na kojima se radi predugo i površno.

"To govori o autorima reformskog puta i dostizanju evropskih standarda", kazala je Tabaković.

U DS S su naveli da su imali infomraciju da je realni rok da se taj zakon nađe u skupštinskoj proceduri septembar i da će se o njemu odrediti kada vide vladin predlog.

Šef LDP Čedomir Jovanović je istakao da je Briselu, kada je reč o zakonu o restituciji, prioritet pravna sigurnost, te ocenio da država nema novca koji potražuju vlasnici imovine koja im je oduzeta.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Jelena Trivan

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.