Josipović: Hrvatska bi mogla odustati od tužbe

Izvor: Blic, 11.Jan.2010, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Hrvatska bi mogla odustati od tužbe

Ivo Josipović, kompozitor i pravnik, postao je treći predsednik Hrvatske nakon objavljivanja zvaničnih rezultata izbora održanih u nedelju, na kojima je ubedljivo porazio Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba i bivšeg stranačkog druga iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Pobeda je bila očekivana, ali možda ne baš u odnosu 60,26 prema 39,74 odsto u korist Josipovića, kojeg hrvatski mediji predstavljaju kao političara novog tipa. Novi stil u vođenju Hrvatske Josipović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će imati prilike da pokaže već nakon inauguracije 18. februara, a jedno od prvih pitanja sa kojima treba da se uhvati u koštac su odnosi sa Srbijom.

Josipović je juče izjavio da bi Hrvatska, ukoliko Beograd prihvati pregovore o nestalim osobama, suđenjima za ratne zločine i vraćanju kulturnog blaga koje je nestalo tokom rata, mogla da preispita odluku o tužbi za genocid protiv Srbije. Novi predsednik Hrvatske, koji je jedan od autora te tužbe, u intervjuu za italijanski list „Korijere dela sera" istakao je da „ne vidi razlog da se nastavi sa tužbom za genocid ako bi Beograd prihvatio ove uslove".

Milorad Pupovac, potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), ima velike nade u Josipovića. Kao član vladajuće koalicije, Pupovac je rekao da od Josipovića očekuje da „podrži kurs kojim je Vlada krenula i da ga proširi na spoljnu politiku i sređivanje odnosa u regionu".

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas", smatra, međutim, da je vrlo mala mogućnost da Josipović inicira povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije, jer je ta tužba „njegovo čedo". „Tužba je njegovo delo, njegovo čedo, a autori i očevi se ne odriču baš lako svojih dela i dece", rekao je Štrbac.

On je naveo da Josipović ističe periferne stvari kao što je povratak kulturnih dobara, pronalaženje nestalih, suđenja za ratne zločine, što Beograd odavno ispunjava, ali da izostavlja ključni momenat te tužbe - genocid i isplatu štete pojedincima i hrvatskoj državi. Štrbac je podsetio da su baš u vreme vlasti Josipovićeve stranke SDP, odnosno vlade Ivice Račana, Srbi u Hrvatskoj ostali bez stanarskih prava, kao i da su iz „Tuđmanovih fioka" izvučeni predmeti u kojima je mnogo Srba optuženo za ratne zločine.

Damir Grubiša iz Josipovićevog izbornog štaba, za „Blic" kaže da će izbor Josipovića za predsednika Hrvatske stvoriti novu atmosferu u odnosima Zagreba i Beograda.

„Mislim da će ti odnosi sasvim sigurno biti mnogo bolji nego do sada, jer Josipović predstavlja novo lice Hrvatske - kulturnije, civilizovanije i obrazovanije. On predstavlja raskid sa tipom autoritativnog političara. Josipović će biti mnogo otvoreniji prema susedima, uključujući i Srbiju, zato što mu je na umu da Hrvatska što pre uđe u EU, a dobrosusedski odnosi su ključni uslov za to", navodi Grubiša.

Tadić čestitao Josipoviću

Boris Tadić, predsednik Srbije, čestitao je Josipoviću pobedu na izborima za predsednika Hrvatske i pozvao ga da zajedno rade na uspostavljanju evropskih civilizacijskih normi na prostoru Zapadnog Balkana i očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Predsednik Srbije je povodom tužbe i kontratužbe pred Međunarodnim sudom pravde ponovio stav Srbije da je nekorisna svaka konfrontacija država i naroda i da je uputnije da se svi takvi sporovi rešavaju vansudskim postupcima, a u redovnim sudovima zaštite prava žrtava, koje ne smeju ostati zaboravljene.

Poslanici u Srbiji o izboru josipovića

Nada Kolundžija (DS): Prilika za prevazilaženje mnogih stvari koje je u poslednje vreme proizvodio bivši predsednik Hrvatske Mesić.

Suzana Grubješić (G17 plus): Nada u unapređenje političkih odnosa dve zemlje povlačenjem tužbe Hrvatske protiv Srbije.

Vesna Pešić (LDP): Josipović može da popravi ono što je Mesić pokvario.

Balint Pastor (SVM): Uraditi sve u interesu hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj.

Aleksandar Vučić (SNS): Nastaviće da žmuri pred problemima Srba u pokušaju da se vrate na svoja ognjišta, obezbede stanarska prava i posao.

Dragan Todorović (SRS): Josipović će postupati u skladu sa ustaškom politikom koja se u Hrvatskoj vodi u kontinuitetu od Ante Starčevića.

Andreja Mladenović (DSS): Treba sačekati da se vidi na koji način će novi predsednik Hrvatske promeniti odnos prema Srbiji i srpskom narodu.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.