Homen: Restitucija će Srbiju koštati najmanje 100 milijardi evra

Izvor: Blic, Tanjug, 19.Okt.2009, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Restitucija će Srbiju koštati najmanje 100 milijardi evra

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da imovina konfiskovana ljudima koji su posle Drugog svetskog rata proglašavani narodnim neprijateljima, ne može biti predmet restitucije, zbog čega je neophodno doneti izmene Zakona o rehabilitaciji u cilju obeštećenja tih ljudi.



Homen je u emisiji "Utisak nedelje" televizije B92, rekao da bi prema nekim procenama, na osnovu takvih zahteva Srbiji mogla biti nametnuta obaveza od najmanje 10 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra. On je objasnio da je uz osudu kojom je neko lice oglašeno narodnim neprijateljem, obavezno sledila i konfiskacija celokupne imovine.

Homen je rekao da je donošenje Zakona o denacionalizaciji jedan od uslova na putu evropskih integracija Srbije.

"Ne možemo oživeti nekoga ko je streljan, ali možemo isplatiti adekvatnu naknadu žrtvama kroz restituciju i to je uslov za naše evropske integracije", rekao je Homen.

Prema Homenu, država bi na ime restitucije, prema nekim procenama, trebalo da isplati oko 100 milijardi evra. Zakonska rešenja će ići u pravcu "neke vrste dugoročnih obveznica, s obzirom da Srbija tom sumom ne raspolaže", zaključio je Homen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.