Homen: Rehabilitovanim licima će se vraćati imovina

Izvor: Blic, 22.Avg.2011, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Rehabilitovanim licima će se vraćati imovina

BEOGRAD - Izmene i dopune Zakona o rehabilitaciji, kojima će biti omogućena povraćaj imovine i naknada štete rehabilitovanim licima trebalo bi u septembru da se nađu pred poslanicima u Skupštini Srbije zajedno sa Zakonom o restituciji, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Homen je u izjavi Tanjugu dodao da će konfiskovana imovina biti vraćana na osnovu zakona o restituciji koji predviđa povraćaj imovine u naturalnom obliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili obeštećenje.

Osim povraćaja konfiskovane imovine, na osnovu pravosnažne sudske presude, rehabilitovane osobe će moći da ostvare i druga građanska prava koja su izgubile u tom periodu, dodao je Homen.

"Pre svega to je pravo na zdravstvenu zaštitu, zatim na posebnu naknadu za vreme koje su proveli u zatovru, kao i na sva druga socijana potraživanja na koja su imali pravo, a nisu ih dobijali", precizirao je on.

Homen je dodao i da je jasno precizan period u kome je moguće tražiti pravo na rehabilitaciju, a on "počinje od efektivnog oslobođenja svakog pojedinačnog grada u Srbiji, kada su nove vlasti počele zaista da vrše vlast, pa sve do 22. januara 2001. godine kada je formirana prva demokratska vlada Zorana Đinđića".

On je naveo i da je do sada doneto 1.480 presuda kojima se potvrđuje pravo na rehabuilitaciju, kao i da još oko 800 postupaka čeka na sudski ishod.

"Samo lica koja budu imala pravosnažnu presudu mogu imati pravo na rehabilitaciju i povraćaj imovine. To znači da zločinci, bilo da su to bivši pripadnici ustaških formacija, nekih mađarskih grupacija, partizana ili četnika, neće imati pravo na naknadu štete", podvukao je Homen.

Povezane vesti: Đelić sa princom Aleksandrom Karađorđevićem o vraćanju imovine Imovinu pravih vlasnika prodali Agencija i tajkuni Radosavljević: Iduće sedmice biće završen nacrt zakona Hrvatska: I strancima naknada za oduzetu imovinu Liga za zaštitu privatne svojine zadovoljna odlukom suda

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.