Dulić: Zakon o izgradnji ne definiše pitanje restitucije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Zakon o izgradnji ne definiše pitanje restitucije

BEOGRAD - Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas da predloženi zakon o planiranju i izgradnji ne ukida pravo ranijim vlasnicima i njihovim naslednicima da povrate svojinu ili da dobiju "pristojnu nadoknadu".

Dulić je u izjavi novinarima u Skupštini Srbije napomenuo da se predloženim zakonom ne definiše pitanje restitucije, već konverzija prava svojine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<



Bez Mreže za restituciju

Udruženje građana Mreža za restituciju uputila je u sredu Vladi Srbije inicijativu da iz procedure povuče Predlog zakona o uređenju prostora i izgradnji, jer na sednici Vlade, kada je taj predlog usvojen, nisu uvažene primedbe koje su na nacrt podnela nadležna ministarstva i organizacije.

Neuvažavanjem primedbi stvorile bi se mogućnosti da Predlog zakona o planiranju i izgradnji prođe javnu raspravu o "suštinskom delu" koji se odnosi na svojinska pitanja na građevinskom zemljištu u državnoj svojini, i sprečilo "stvaranje nesagledive štete za Republiku Srbiju i građane", kaže se u saopštenju.

Pristojna nadoknada iz Fonda za restituciju
Ministar je objasnio da će vlasnicima građevinskog zemljišta na kojima nisu izgrađeni objekti pravo svojine biti priznato, dok će onima na kojim postoji građevina iz Fonda za restituciju biti isplaćene pristojne nadoknade.

"Išli smo logikom da ljudi koji su u međuvremenu sticali vlasništvo nad objektima treba da postanu vlasnici zemljišta", kazao je Dulić objasnivši da bi se potom iz Fonda za restituciju, koji će biti formiran zakonom o planiranju i izgradnji, vlasnicima građevinskog zemljišta isplatila pristojna nadoknada.

Dulić je konstatovao da zakon o restituciji kasni i da je bilo potrebno da bude donet ranije, ali da je zakon o planiranju i izgradnji preduslov donošenja tog akta.

Poslanik SPO Aleksandar Jugović rekao je novinarima da je obaveza države donošenje zakona o restituciji kako bi se ispravila nepravda naneta otimanjem imovine za vreme i posle Drugog svetskog rata.



Trajno otuđenje imovine kao nacionalnog resursa

Potpredsednik Srpske lige Branislav Trajković je istakao da autori zakona nestručno formiraju nova pravna pravila za sticanje svojine kao i nova uređenja svojinskih odnosa u oblasti javne svojine, imovine lokalnih samouprava, privatne svojine i opšte restitucije. Trajković je dodao da donošenjem takvog zakona zemljište prelazi u privatno vlasništvo, bez pravnog osnova i bez ikakve nadoknade, a plaćaće se samo nadoknada za legalizaciju postojećih objekata izgrađenih mimo zakona, kao i prenamenu, i to na tuđem zemljištu.

"Generalni stav je da javno zemljište ne sme da bude u prometu, jer to znači trajno otuđenje imovine svih nas kao nacionalnog resursa", istakao je on.

Srbija jedina bez zakona o restituciji
On je kazao da je o tom pitanju bilo razgovora unutar vladajuće koalicije i da je SPO od koalicionih partnera dobio uveravanje da će u najskorije vreme zakon o restituciji biti donet.

"Na taj način bila bi otklonjena jedna od poslednjih prepreka na evropskom putu naše zemlje, ali i ispravljena poluvekovna nepravda naneta građanima", rekao je Jugović.

Samostalni poslanik i predsednik DHSS Vladan Batić podsetio je da je pre nekoliko dana evropski komesar za proširenje Oli Ren, prilikom posete Beogradu, državnim zvaničnicima Srbije kazao da je za evropske integracije potrebno usvajanje zakon o restituciji.

Batić je rekao da je Srbije jedina zemlja bivše SFRJ i regiona koja još nema zakon o restituciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo uklanjanje jedne od najvećih divljih deponoja u Srbiji

Izvor: MySerbia.net, 24.Jul.2009, 19:05

Uklanjanjem jedne od najvećih divljih deponija u Srbiji, koja se nalazi između Laćarka i Martinaca, nastavljena je akcija Očistimo Srbiju. Početku uklanjanja deponije prisustvovao je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić. On je u razgovoru sa građanima najavio da bi uskoro...

Nastavak na MySerbia.net...

Dulić: Sprečićemo nelegalnu gradnju u Srbiji

Izvor: NaDlanu.com, 25.Jul.2009

BEOGRAD, 25. jula 2009. (Beta) - Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je u subotu da će predloženi zakon o uređenju prostora i izgradnji sprečiti divlju gradnju i omogućiti legalizaciju postojećih objekata. Odgovarajući na kritike opozicije u parlamentu...

Nastavak na NaDlanu.com...

Rasprava u Skupštini

Izvor: S media, 25.Jul.2009

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas da će usvajanje zakona o uredjenju prostora i izgradnji omogućiti da se po ubrzanoj i jeftinoj proceduri legalizuju objekti gradjeni bez dozvola i spreči divlja gradnja u budućnosti. ..Odgovarajući na kritike opozicionih...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.