Đelić: Evropa zahteva restituciju

Izvor: Politika, 26.Dec.2010, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Evropa zahteva restituciju

OTAVA – Jedan od standarda Evrope je da sva svojinska pitanja budu rešena, a restitucija je jedno od njih, međutim, već deset godina to se ne rešava pre svega zbog nerealnih zahteva određenih interesnih grupa, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije i ministar za nauku Božidar Đelić.

„Neki očekuju da će postati ako ne milijarderi, ono bar multimilioneri i to iz sredstava siromašne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije i njenih ništa manje siromašnih građana. To nije u redu. Ja sam pobornik restitucije, ali ne po cenu da već napregnuti budžet bude opterećen milijardama evra otplate. Treba izvršiti skromnu restituciju po meri Srbije”, kazao je Đelić u intervjuu za najzapadnije srpske novine „Kišobran” koje već 15 godina izlaze u Vankuveru.

Obrazlažući teškoće u rešavanju problema koji decenijama tišti mnogobrojne iseljenike, naročito one starijih generacija i njihove naslednike širom sveta uključujući Kanadu, Đelić je rekao da naturalna restitucija nije moguća jer „čak i tamo gde postoji objekat za povraćaj opterećen je mnogim unakrsno nepomirljivim zahtevima više porodica”.

„Osim toga ogroman deo te imovine bio je predmet legalne prodaje i kupovine. Ne možemo ispraviti nepravdu praveći novu prema budućim pokolenjima i na uštrb energetike, infrastrukture, obrazovanja, kulture ... Ipak, restitucija jeste i ostaje jedan od ključnih poslova koje treba rešiti pre dobijanja statusa kandidata za EU”, zaključio je Božidar Đelić” u razgovoru sa beogradskom dopisnicom „Kišobrana”.

„Kišobran” je najtiražniji srpski mesečnik u Kanadi i SAD, ima dopisnike i čitaoce širom Severne Amerike, matice, ali i celog sveta.

Beta

objavljeno: 26/12/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.