Izvor: Glas javnosti, 09.Jun.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decentralizacija po meri gradova i opština

BEOGRAD - Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Srbije usvojilo je platformu za dalji razvoj lokalne samouprave i decentralizaciju zemlje u kojoj se traži hitno vraćanje imovine lokalnim vlastima, restitucija i reforma lokalnog izbornog sistema, saopštio je taj savez.

U platformi je zatražena i reforma lokalnog finansijskog sistema, povećanje prihoda lokalnih vlasti i hitan prenos novih nadležnosti gradovima i opštinama u oblasti rada komunalne policije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i inspekcijskih službi, privrede i ekonomskog razvoja.

Gradovi i opštine traže da budu uključeni u izradu svih zakona u oblasti rada i funkcionisanja lokalne samouprave, a pogotovu zakona koji su trenutno u pripremi ili se nalaze u skupštinskoj proceduri, kao što su zakon o javnoj svojini, zakon o restituciji, zakon o izmenama i dopunama zakona o finansiranju lokalne samouprave i drugi.

SKGO će tokom juna inicirati sastanke s predstavnicima Vlade Srbije, resornim ministrima i predsednicima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije, radi postizanja dogovora za sprovođenje predloga gradova i opština koji se odnose na nova zakonska rešenja.

Imajući u vidu značaj predloženih izmena zakona u oblasti lokalnih finansija, SKGO posebno traži i hitno održavanje sastanka Komisije za finansiranje lokalne samouprave, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.