Danas stupa na snagu Zakon o vraćanju oduzete imovine

Izvor: Studio B, 06.Okt.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas stupa na snagu Zakon o vraćanju oduzete imovine

Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, kojim će biti obeštećeni vlasnici nacionalizovane imovine kroz naturalnu restituciju ili državne obveznice, danas stupa na snagu.

Taj zakon uređuje prava fizičkih i pravnih lica kojima je, primenom propisa o agrarnoj reformi, nacionalizaciji, sekvestraciji i drugih akata od 9. marta 1945. do 15. februara 1968. na teritoriji Srbije oduzeta imovina i prenesena >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u opštenarodnu, državnu, društvenu ili zadružnu svojinu.

Skupština Srbije usvojila je Zakon 26. septembra, a njegovo usvajanje jedan je od uslova da Srbija stekne status kandidata za članstvo u EU.

Protiv zakona glasali su poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, koji čine vladajuću koaliciju.

U Srbiji se očekuje oko 150.000 zahteva za restituciju, a imovina će biti vraćana u naturalnom obliku gde je to moguće ili isplaćena u obveznicama države Srbije, kao i u novcu za isplatu akontacije obštećenja.

Zakonom nije predviđena zamenska restitucija oduzete imovine, što je bio jedan od osnovnih zahteva starih vlasnika.

Precizirano je da će predmet vraćanja biti oduzete nepokretnosti, odnosno građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, šume, šumsko zemljište, stambene i poslovne zgrade, stanovi, kao i pokretne stvari i preduzeća.

Prema dosadašnjoj evidenciji, potražuje se 300.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Osnova za obeštećenje biće sadašnja tržišna vrednost imovine, a visina efektivnog obeštećenja svakom pojednačnom vlasniku biće poznata krajem 2014. godine.

Za novčano obeštećenje vlasnika oduzete imovine početkom 2015. biće emitovane obveznice u evrima u ukupnoj vrednosti od dve milijarde evra, na koje će se obračunavati kamata od dva odsto.

Pored opšteg roka od 15 godina za isplatu obveznica u godišnjim ratama bivšim vlasnicima, građanima starijim od 65 godina biće omogućeno da obveznice naplate u roku od 10 godina, a za starije od 70 godina taj rok biće pet godina.

Maksimalno obeštećenje po vlasniku ograničeno je na 500.000 evra. Ukupna vrednost obeštećenja bivših vlasnika biće oko 4,5 milijardi evra, od čega će dve milijarde evra biti u obveznicama.

Zakonom je predviđeno da će imovina biti vraćana i žrtavama holokausta na teritoriji Srbije u vreme Drugog svetskog rata.

Pravo na povraćaj imovine ili obeštećenje imaće i rehabilitovane osobe. Pravo na povraćaj imovine neće imati pripadnici okupacionih snaga.

Predviđeno je da Direkcija za restituciju bude transformisana u Agenciju za restituciju koja će voditi taj proces, a koja će početi da radi 1. januara 2012. godine.

Zahtevi za vraćanje imovine podnosiće se Agenciji za restituciju, na obrascu i sa potrebnim dokazima, na šalterima pošte. Agencija je dužna da o zahtevu odluči najkasnije u roku od šest meseci, a kod posebno složenih predmeta do godinu dana od prijema zahteva.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.