DECENTRALIZACIJA PO MERI GRADOVA I OPŠTINA

Izvor: Kurir, 08.Jun.2011, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DECENTRALIZACIJA PO MERI GRADOVA I OPŠTINA

BEOGRAD - Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Srbije usvojilo je platformu za dalji razvoj lokalne samouprave i decentralizaciju zemlje u kojoj se traži hitno vraćanje imovine lokalnim vlastima, restitucija i reforma lokalnog izbornog sistema, saopštio je danas taj savez.

U platformi je zatražena i reforma lokalnog finansijskog sistema, povećanje prihoda lokalnih vlasti i hitan prenos novih nadležnosti gradovima i opštinama u oblasti rada komunalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << policije i inspekcijskih službi, privrede i ekonomskog razvoja.

Gradovi i opštine traže da budu uključeni u izradu svih zakona u oblasti rada i funkcionisanja lokalne samouprave, a pogotovu zakona koji su trenutno u pripremi ili se nalaze u skupštinskoj proceduri, kao što su zakon o javnoj svojini, zakon o restituciji, zakon o izmenama i dopunama zakona o finansiranju lokalne samouprave i drugi.

SKGO će tokom juna inicirati sastanke s predstavnicima Vlade Srbije, resornim ministrima i predsednicima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije, radi postizanja dogovora za sprovođenje predloga gradova i opština koji se odnose na nova zakonska rešenja.

Imajući u vidu značaj predloženih izmena zakona u oblasti lokalnih finansija, SKGO posebno traži i hitno održavanje sastanka Komisije za finansiranje lokalne samouprave, navodi se u saopštenju.

Fiskalna decentralizacija nije održiva

Fiskalni savet ocenio je da model fiskalne decentralizacije, koju su predložili Ujedinjeni regioni Srbije, nije fiskalno održiv.

Kako se navodi u analizi, u koju je agencija Beta imala uvid, fiskalna decentralizacija, predviđena izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, bi rezultirala povećanjem deficita od 1,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou, odnosno blizu 40 milijardi dinara u 2012.

Kako se dodaje, predlog da 80 odsto prihoda od poreza na zarade pripadne lokalnim samoupravama nije utemeljen u modernoj fiskalnoj praksi, koja preporučuje da porez na zarade dominantno pripada centralnom nivou vlasti.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKGO usvojio platformu razvoja opština i decentralizacije

Izvor: EMportal, 08.Jun.2011

Stalna konferencija gradova i opština usvojila platformu razvoja lokalne samouprave i decentralizacije zemlje u kojoj se traže vraćanje imovine opštinama, restitucija i reforma lokalnog izbornog sistema.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.