Crnogorska pravoslavna crkva traži imovinu

Izvor: Press, 25.Nov.2013, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorska pravoslavna crkva traži imovinu

"Država treba da donese pravedni zakon o položaju crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori i pokrene nužne radnje, odnosno donese konačno rešenje zaštite duhovne i materijalne kulture, sakralne baštine i povrati pokretne i nepokretne crkvene imovine njenim pravnim i jedinim pravim vlasnicima", kazao je on.
Mihailo je, u izjavi za medije, naveo da CPC pod pravednim, trajnim i održivim rešenjem jedino smatra donošenje zakona o restituciji crkvene imovine od 1918. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Poglavar nekanonske CPC smatra da u Crnoj Gori nema "Pravoslavne crkve", već kao predstavnici pravoslavne vere u njoj postoje "dominantno autokefalna CPC i mitropolija s eparhijama Srpske pravoslavne crkve, pod upravom Beogradske patrijaršije, kao njen potčinjeni deo od 1920. godine".
"Samo na ovim osnovama moguće je trajno i stabilno rešavanje crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja, kao i položaja i odnosa između države i crkve. Svako drugo rešenje vodi Crnu Goru u trajnu nestabilnost i neodrživost i u krajnjem u opšti nesklad i neizbežnu nesreću", kazao je on.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.