Antić: Ne žuriti sa podnošenjem zahteva za restituciju

Izvor: Blic, 29.Feb.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Ne žuriti sa podnošenjem zahteva za restituciju

Na šalterima 150 pošta u Srbiji od sutra će moći da se podnose zahtevi za povraćaj odnosno obeštećenje oduzete imovine, dok iz Mreže za restituciju građanima preporučuju da ne žure ako nemaju svu potrebnu dokumentaciju.

"Savetujemo da građani ne žure sa podnošenjem zahteva ako nemaju kompletnu dokumentaciju jer objektivno za tim nema velike potrebe”, rekao je koordinator Mreže za restituciju Mile >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Antić i podsetio da se predavanje zahteva u poštama mora prethodno zakazati telefonom na broj 011 3607 505.

Obrazac zahteva dostupan je na sajtu www.posta.rs, a za podnosioce koji nisu u mogućnosti da ga preuzmu, zahtev može da odštampa službenik na šalteru.

Antić smatra da sa podnošenjem zahteva ne treba da žure naročito oni građani koji strahuju da neće uspeti da ostvare povraćaj oduzete imovine u celosti.

On poziva takve građane da se obrate Mreži za restituciju, koja se zalaže da se što pre izmeni Zakon o vraćanju oduzete imovine kako bi se uvela supstitucija, odnosno zamena imovine, a takođe ukinula neopravdana ograničenja da se neka imovina ne može vratiti ako služi za potrebe državnih organa i organizacija.

Prema njegovim rečima, da bi podneli zahtev za povraćaj oduzete imovine ili obeštećenje, građani moraju da znaju da je neophodno da uz zahtev koji podnose moraju da prilože odgovarajuće dokaze o imovini koju potražuju.

Neophodno je priložiti overenu fotokopiju ili original potrebne dokumentaciju, kao i relevantne izvode iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih.

"Sve ono što će predstavljati podatke kako o licu kome je imovina oduzeta, tako i o vezi sa tim licem kome je imovina oduzeta, ali i o samoj imovini koja je predmet restitucije”, objašnjava kooordinator Mreže za restituciju.

Povezane vesti: Uhlebljuju više od 200 ljudi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.