ANTIĆ: GRAĐANIMA ODGOVARA NATURALNA RESTITUCIJA

Izvor: Kurir, 07.Apr.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANTIĆ: GRAĐANIMA ODGOVARA NATURALNA RESTITUCIJA

BEOGRAD - Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić izjavio je jutros da državi i građanima odgovara naturalna restitucija i naturalna kompenzacija, ocenivši da je takav model vraćanja oduzete imovine apsolutno moguć.

Antić je RTS-u rekao da je moguće "vraćanje u naturi", što se pokazalo za dve godine primene zakona o restituciji crkvene imovine, jer je vraćeno više od 40 odsto zemljišta koje su potraživale sve crkvene zajednice.

On se založio za primenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << predloga zakona lidera DHSS Vladana Batića i bivšeg ministra Milana Parivodića (DSS), ističući da će biti donet zakon o restituciji i "obuhvatiti mnogo širi krug i kategorija lica", ali da je suština u sadržaju i koliko će biti primenjiv.

Antić je naveo da postoji sedam ili osam zakona u toj oblasti i da su se zakonodavci opredelili za "kaskadnu", odnosnu postupnu restituciju, ali da, "partijama na vlasti ne odgovara naturalna restitucija, nego da se to sve svede na neku kompenzaciju".

Navodeći da se ogroman novac "sliva u partijske džepove", on je rekao da bi se "razvlašćenjem samo za mali deo državne imovine, koji potražuju građani, ogroman novac slio u budžet i vratio u legalne tokove".

Svi građani zajedno, Univerzitet, zadužbine, potražuju mali deo državne svojine i nema razloga da "izvršna vlast zloupotrebljava postupke pred Ustavnim sudom", rekao je Antić, navodeći da nije javno dostupan tekst nacrta zakona o denacionalizaciji, iako je uslov Evropske komisije da ceo taj postupak bude transparentan.

Rok za usvajanje zakona o restituciji predviđen akcionim planom je, kako je rečeno, jun, a još nije ocenjena ustavnost donetog zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama od koje zavisi i koji model nadoknade će biti predviđen u zakonu o restituciji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.