Vučić i Valls položili vence: Spomenik zahvalnosti Francuskoj je svedok trajnog prijateljstva dve države

Izvor: Cafe.ba, 07.Nov.2014, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Valls položili vence: Spomenik zahvalnosti Francuskoj je svedok trajnog prijateljstva dve države

Nakon polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj, premijeri Vučić i Valls istakli su da je ovaj spomenik svedok i simbol prijateljstva Srbije i Francuske, postojanog, hrabrog, vernog, ali i zahtevnog kakvo postoji među pravim prijateljima

Premijeri Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Manuel Valls položili su vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj u Kalemegdanskom parku, koji je postavljen 1930. godine, u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje dve zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << tokom Velikog rata, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Nakon polaganja venaca, Vučić je rekao:

"Ovaj spomenik, trajni znak i simbol prijateljstva naše dve države, mesto je koje moje Beograđane i sve građane Srbije, svakodnevno podseća na savezničku Francusku. Tako je bilo u prethodnim decenijama, tako će biti i u narednim vekovima."

Premijer Vučić je naveo da istorijske veze Srbije i Francuske sežu duboko u prošlost te da su simbolički započete udajom francuske princeze Jelene Anžujske za srpskog kralja Uroša I Velikog, još sredinom 13. veka.

"Sa ove vremenske distance može se reći da je vezom dveju vladarskih porodica postavljen trajan odnos bliskosti i prijateljstva naših zemalja i naroda", rekao je Vučić i dodao da su "politička i vojna pomoć, kao i spremnost da se zbrinu ranjeni, bolesni, iscrpljeni vojnici i civili Srbije, za vreme Velikog rata, učinili da Francuska zauvek stekne posebno mesto u svesti građana Srbije".

Navodeći da je kroz istoriju Srbija bila bedem mnogim evropske zemljama, kada su se našle u opasnosti od Osmanskog carstva, Vučić je rekao:

"I danas, svima koji pokušavaju da uruše mir i stabilnost u našoj zemlji, svima koji danas pozivaju na otcepljenje dela naših teritorija, svima koji danas politikom, a ne pravom pokušavaju da izazovu destabilizaciju Srbije, jasno i nedvosmisleno poručujem: Srbija je slobodna, jedna jedina nedeljiva, stabilnost Srbije srušiti nećete, ma koliko se trudili."

Komentarišući kratak epitaf na spomeniku "Volimo Francusku kao što je ona volela nas 1914. i 1918.", premijer Valls je rekao:

"Rečima koje su ovde zapisane, Srbija se obraća mojoj zemlji, velikodušnom i dirljivom porukom, porukom koju primam u ime Francuske sa poniznošću i odgovornošću. Ovaj spomenik je svedok jednog postojanog prijateljstva, hrabrog, vernog, ali i zahtevnog, kakvi umemo da budemo sa pravim prijateljima."

Navodeći da Francuska nije zaboravila hrabrost Srba za vreme Prvog svetskog rata te kako se to može i videti iz dekreta vlade Francuske iz decembra 1920. godine, kojim je grad Beograd odlikovan Ordenom viteza Legije časti, Valls je naveo:

"Elan koji nas je juče vodio da se jedni pored drugih borimo za slobodu naših naroda, nosi nas i danas kada se suočavamo sa novim izazovima" i obraćajući se Vučiću rekao: "Mi vodimo dve države, delimo iste vrednosti, znamo šta je naša uloga, takođe smo i velike patriote i znamo kuda želimo da uložimo našu energiju u budućnosti."

Na kraju svog obraćanja, Valls je rekao da je evropska himna "Oda radosti", koja je izvedena nakon obraćanja premijera svedočanstvo koje je on želeo da donese srpskom narodu.

"Želeo sam da donesem ovo svedočanstvo, kako bih vam rekao koliko je Francuska srećna što je ponovo našla bratsku zemlju i koliko čeka Srbiju raširenih ruku u Evropu", zaključio je Valls.

Premijer Francuske Manuel Valls od juče se nalazi u dvodnevnoj poseti Srbiji. U toku jučerašnjeg dana, zajedno sa premijerom Srbije otvorio je francusko-srpski privredni forum, a potpisano je i nekoliko Sporazuma, od kojih su neki o saradnji u oblasti infrastrukture.

Pre ceremonije polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Valls se sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a nakon ceremonije, sa Aleksandrom Vučićem otišao je u Obrenovac, grad koji je najviše stradao tokom poplava, kako bi obišli jedan od lokaliteta gde će biti izgrađena nova kuća.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.