Učenici kupuju vodu, kroz cevi teku otrovi

Izvor: Blic, 08.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici kupuju vodu, kroz cevi teku otrovi

BANJALUKA - Mališani područne škole „Desanka Maksimović" u Ceru kod Zvornika odavno već kupuju ili nose od kuće flaširanu vodu za piće, jer je voda iz cevi neispravna i zagađena raznim bakterijama. Iznad svih slavina u ovoj školi istaknut je natpis „voda nije za piće", pa se isključivo koristi za natapanje sunđera za brisanje školske table. Ovim osnovcima uskraćeno je da u 21. veku imaju normalne uslove za rad kao što to imaju mnoge gradske škole u Srpskoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<


Ova škola nalazi se na spisku zdravstveno-sanitarne inspekcije koja je pre dva dana utvrdila da je u 18 opština u RS, od 111 završenih laboratorijskih ispitivanja o ispravnosti vode u školama u 69 odsto slučajeva voda mikrobiološki neispravna. Naime, u mnogim područnim školama RS inspektori su utvrdili da su učenici zdravstveno ugroženi zbog neispravne vode, koja je najčešće zagađena fekalijama, bakterijom ešerihija koli i drugim bakterijama.

- Učitelji nam stalno skreću pažnju na neispravnu vodu, pa zbog toga vodu moramo stalno da kupujemo i nosimo u školu. Mi koji idemo u ovu školu voleli bismo da imamo normalne uslove za rad kao što to imaju druga deca u školama - rekla nam je učenica područne škole u Ceru Isidora Radić.

Borislav Radić, rukovodilac područne škole u Petkovcima koja pripada OŠ „Desanka Maksimović" u Čelopeku kod Zvornika, kaže da se ovaj problem vuče iz godine u godinu i da odgovornost snosi kompletno društvo.

- Postoji opravdan strah i kod nastavnika i roditelja da deca greškom ne popiju vodu zagađenu raznim bakterijama, jer je teško u potpunosti sve držati pod kontrolom posebno što mališani nisu svesni posledica koje može izazvati voda neispravna za piće. Za ovu situaciju odgovorno je kompletno društvo, jer su vodovodi stari, a bakterije se godinama pojavljuju u cevima - kaže Radić.

Inače, inspektori u mnogim ovim slučajevima nisu mogli da utvrde ni subjekte koji gazduju navedenim sistemom vodosnabdevanja kao ni odgovorne osobe za ispravnost vode, jer, kako su naveli u izveštaju, takvi vodovodi nemaju čak ni odgovarajuću urbanističko-tehničku dokumentaciju.

Ministar prosvete i kulture u Vladi RS Anton Kasipović rekao nam je da su škole samo neki od objekata koji koriste seoske vodovode, ali će vrlo brzo Ministarstvo za pojedine škole obezbediti potrebna sredstva za čišćenje i dezinfekciju bunara.

- Međutim, mnogo složeniji i veći problem jeste ispravnost u seoskim vodovodima, jer dete čašu neispravne vode može popiti i u kući. Teško je govoriti o biloj čijoj odgovornosti, posebno što se seoski vodovodi grade bez potrebne saglasnosti i tek kada se pojavi problem neispravne vode, onda se utvrđuje ko ga je gradio i ko je dao saglasnost za njegovu upotrebu. To, ipak, nisu nadležnosti ovog ministarstva - kaže Kasipović.

Na pitanje da li će se zbog ovog problema pojedine škole zatvoriti, Kasipović objašnjava da do takve situacije ne bi trebalo da dođe, jer ako se stvari pogoršaju, Ministarstvo bi u tom slučaju obezbedilo flaširanu vodu za piće.

Posledice - trovanje, meningitis...

Ešerihija koli je gram-negativna bakterija, štapićastog oblika, koja naseljava creva čoveka. Predstavlja deo crevne flore i neophodna je za proces varenja i sinteze nekih supstanci (npr. vitamin K). Ešerihija koli je i indikator zagađenosti voda fekalijama, jer se velike količine izbacuju dnevno fecesom samo jednog čoveka. Jedan je od najčešćih uzročnika bakterijskih infekcija kod čoveka. Ako se voda zagađena ovom bakerijom popije u malo većoj količini može da izazove trovanje, krvavu stolicu, proliv, kao i meningitis.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.