Trojicu štrajkača Željeznica RS odvezla hitna

Izvor: Blic, 16.Sep.2017, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trojicu štrajkača Željeznica RS odvezla hitna

Trojici radnika Željeznica RS koji zajedno sa još njih 24 štrajkuju šesti dan glađu, je pozlilo i odvezeni su kolima Hitne pomoći.

Nezadovoljni železničari štrajkuju sa zahtevima da im se isplate naknade za topli obrok i prevoz i omogući overa zdravstvenih knjižica.

Zlatko Marin, predsednik Samostalnog sindikata Saobraćajno transportne-delatnosti u ŽRS rekao je da nemaju ni ćebad zbog čega se smenjuju u boravku na stanici, naročito tokom noći, a osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << toga odlaze i na tuširanje, piše ATV.

Radnici u štrajku su rekli da im je jako hladno zbog čega se smenjuju da bi se uspeli koliko toliko odmoriti i izdržati štrajk.

Tokom jučerašnjeg sastanka koji su imali sa predstavnicima Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS dobili su, kažu, potvrdu da je njihov štrajk zakonit, odnosno da nisu tačne tvrdnje uprave preduzeća da je u pitanje nelegalna aktivnost.

U konsultaciji sa advokatima pokrenuće adekvatan postupak protiv uprave preduzeća obzirom da su juče medijima dostavili podatke o tome koliko duguju svakom od 11 radnika koji su u štajk stupili u ponedjeljak.

Uprava preduzeća objavila je da Marinu duguju 50 KM, a ostalim radnicima između 100 i 250 KM, kao i da to nisu razlozi za koje vredi rizikovati zdravlje. Radnici su odmah poručili da su ovi iznosi od vitalnog značaja za njihove porodice.

- Moje lično primanje je moje lično i nije se smelo objaviti. Ne bi bio problem ni što su objavili nego su objavili netačne podatke, obmanuli su javnost. Nisu naveli avgustovsku naknadu za prevoz i topli obrok, što nam duguju - rekao je Marin.

Prema njegovim rečima radnici koji su u štrajku potražuju dve naknade za topli obrok i četiri za prevoz iz ove godine.

- Uprava uporno prešućuje da u proseku radnicima duguje po 10.000 KM -rekao je Marin dodao da su u pitanju dugovanja nastala prema radnicima u godinama pre ove.

Tokom dana predstavnici radnika sa transparentima će prošetati Banjalukom, kako bi porazgovarali sa građanima.

- Sada je sigurno da je ovo štrajk za budućnost mladih u RS - kazao je Marin.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Trojicu štrajkača Željeznica RS odvezla hitna, jedan od njih operisan

Izvor: Blic, 16.Sep.2017

Od trojice radnika Željeznica RS koji su večeras odvezeni u hitnu jedan je operisan, dok je dvojici ukazana pomoć u vidu infuzije i tableta...Izvestio je o stanju kolega štrajkač Dragan Peulić, koji kaže da su kolege dobile račune za medicinske usluge jer im nije uplaćeno socijalno, a što je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.